ДС: Да политички истомишљеници обезбеде будућност Војводине

Војвођанска демократе сматрају да ће покрајински избори бити одржани на пролеће 2016. и да политички истомишљеници, а не Српска напредна странка, могу да обезбеде бољу будућност грађанима покрајине.

"Борбу за Војводину и њену водећу прогресивну улогу у Србији могу ефикасно водити само политички истомишљеници и они који деле заједничку визију њене будућности", саопштио је данас Покрајинске одбор ДС, преноси Танјуг.

У саопштењу се наводи "да се будућност Војводине не може базирати на основу процена о коалиционој снази политичких странака и рачуницама како остати у власти".

Према ДС-у, будућност Војводине мора се базирати "на заједничком деловању оних политичких снага које су се одувек искрено залагале за европску, аутономну и мултинационалну Покрајину" и да ће "уколико не буде тако, политички бућкуриш претворити у историјски бућкуриш који се више неће моћи исправити".

ДС истиче и да ће "зато следећи покрајински избори, на пролеће 2016. бити опредељење...за Војводину оковану централизмом или за Војводину као снажну аутономну заједницу".

У саопштењу се наглашава да Војводина због своје мултиетичности, мултинационалности и мултиконфесионалности, представља јединствен вредносни систем, не само у Србији него и у Европи.

"Изградња оваквог друштва, на развалинама потпуно уништене аутономије Војводине током деведесетих (година прошлог века) представљао је основни обједињавајући фактор коалиције демократских и прогресивних политичких снага које су на власти у Покрајини од демократских промена у Србији", навео је ДС.

Додаје се и да је "борба за аутономију Војводине, повећање њених надлежности, децентрализацију Србије био њихов основни задатак, а да су на том путу наилазили и наилазе на бројња саплитања која трају и данас".

"Ти заједнички напори су довели до завидног нивоа мултиетичности, поштовања права националних заједница, великог броја европских признања, најбољих економских резултата и лидерске улоге Војводине на европском путу Србије", навео је ДС.

Указује се да је "веома тешко замислити да се таква Војводина може искрено градити са СНС, чији су садашњи чланови војвођанске вредности уништавали током деведесетих, (година прошлог века), истина у другом оделу".

Покрајински ДС наводи да чланови СНС "и сада дижу руке у Скупштини Војводине за смањење њених надлежности, не противе се гашењу Електровојводине...а оснивање установа културе у Војводини проглашавају за сепаратизам".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару