Читај ми!

Вучић: Боље да односе уређујемо сами него да чекамо Брисел

Да је иницијатива о заједничком дану сећања дошла из Сарајева или Загреба ми бисмо је одмах прихватили, и то би било вредније него да је дошла из Брисела, рекао је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре са председником СНВ-а Милорадом Пуповцем. Срби у Хрватској поздрављају чињеницу да се Србија трајно определила за политику мира, помирења и стабилности, навео је Пуповац.

Премијер Вучић је рекао да ће наставити да се залаже за иницијативу о заједничком дану сећања, за коју је рекао да није маркетиншки трик, и нагласио да није депримиран негативним одговорима који долазе са свих страна, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да би одмах прихватио такав предлог да је дошао од хрватског премијера Зорана Милановића или бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

"Прихватили бисмо одмах и волели бисмо то, јер таква иницијатива вреди више од оних иницијатива које долазе из Брисела или других центара моћи, јер кад се сами сетимо да уредимо своје односе, показујемо да то не радимо да бисмо добили политичке поене већ због себе, своје деце и будућности", рекао је Вучић.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са председником Српског народног већа и потпредседником Самосталне демократске српске странке Милорадом Пуповцем рекао да ће ту идеју после неког времена сви прихватити.

"Што пре то боље, а што касније више мука ћемо имати", рекао је Вучић.

Додао је да ће о својој иницијативи говорити и на конференцији о западном Балкану у Бечу 27. августа, упркос томе што су је већ одбили Милановић и шеф косовске дипломатије Хашим Тачи, а Изетбеговић оценио да је преурањена.

Он је рекао и да таква иницијатива није маркетиншки трик, о чему говори и то што је већина грађана Србије, према његовим речима, не подржава.

"Наша је обавеза, метафорично речено, ако умемо да гледамо на два ока, да нам и сузе иду на два ока, а не само на једно, и да морамо добро да разумемо шта смо у прошлости направили, и да гледамо да направимо будућност другачијом", рекао је Вучић.

Пуповац: Поздрављамо опредељење Србије за политику мира

Пуповац је истакао да је обнављање поверења међу земљама региона кључно за њихов развој и поздравио опредељење Србије за политику мира, помирења и стабилности.

"Поздрављамо чињеницу да се Србија трајно определила за допринос миру, помирењу и стабилност у региону", рекао је Пуповац на конференцији за новинаре.

Он је оценио да постоји потреба да се земље на простору бивше Југославије, Србија, Хрватска и БиХ врате политици обнове помирења. Пуповац је истакао да су региону неопходне две ствари – сигурност која, како је оценио, постаје све озбиљнији проблем и напредак без кога ниједна политика односно влада не може имати резултате.

"Ништа од тога неће моћи да се постигне ако се не развије адекватна политика помирења међу земљама", рекао је Пуповац.

Он је рекао да је чврсто уверен да ће се земље региона озбиљно посветити политици помирења.

Говорећи о положају Срба у Хрватској, Пуповац је рекао да су договорене мере неопходне да се у сарадњи са Владом Србије и истовремено са Владом Хрватске активније почне бавити отвореним питањима положаја Срба у Хрватској.

Изразио је уврење да ће такав приступ бити додатан допринос сарадњи између две државе.

Нећемо продати "Телеком" ако не добијемо одговарајућу цену

Када је реч о продаји "Телекома", премијер Вучић је рекао да та компанија неће бити продата ако се не постигне одговарајућа цена.

"Покушаћемо да добијемо најбољу могућу цену и будућност за нашу компанију, а ако то не будемо у стању нећемо да продајемо. Влада ДС-а је 2011. године поставила цену на више од 1,4 милијарде евра за 51 одсто, а ми очекујемо значајно већу суму од тога, а ако је не будемо имали нећемо да продајемо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да новац од "Телекома" неће бити коришћен за буџетски дефицит, већ за враћање дугова, али и за улагање у јавне инвестиције, у шта ће ићи готово половина новца чиме се подиже БДП и грађевинска индустрија.

Постоји осам понуда које испуњавају услове за приватизацију "Телекома", а већи део њих су компаније из САД, рекао је Вучић не желећи да изнесе више детаља. "Те понуде су необавезујуће", додао је Вучић.

Упитан да ли ће Влада Србије обезбедити извршење решења повереника који је наложио "Дипосу" да Мрежи за реституцију достави списак имовине, Вучић је рекао да не зна ништа о томе, али да ће се доставити све што неко тражи и да ће бити поштован закон.

"Не бавим се новинским текстовима већ озбиљним стварима у држави. Урадиће сви што је потребно и у складу са законом. Немојте да ме увлачите у неке празне градске приче у којима је неко сањао да неко нешто треба да уради, а не зна шта друго да каже о свим важним питањима. То су вам као и празне приче о томе како ватерполисти не добијају паре", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да верује да ће Влада испунити шта год да је у питању и да ће у наредних седам дана наћи времена да се тиме позабави.

Неће нико заузимати ауто-пут или ја нећу бити премијер

Вучић каже да ће држава и овог пута уплатити 140 милиона динара за оверу здравствених књижица радницима у пропалим државним предузећима, подсећа да то чини редовно свака три месеца и да је и то, између осталог, доказ да актуелна влада предузима мере за оздрављење привреде.

"Јер, ако то не урадимо нећемо моћи више да кажемо да ћемо у дан и у динар исплаћивати све наше обавезе онако како то можемо", додао је премијер одговарајући на питања.

А у случају параћинске Стакларе, што је такође интересовало новинаре, држава ће, не плате ли дуг за струју, поступити у складу за законом, рекао је премијер.

"Шта то значи: када имам да зарађујем паре онда ми је супер и профит трпам у свој џеп, али када држави треба да платим оно што су моје обавезе онда нећу да платим. Ми немамо развијену културу, јуче сам наручио нешто да поједем, нису ме видели у колима и издали су предрачун, а не фискални рачун. Само сам рекао: продужите, да не бих показао сав свој бес и гнев због тога", казао је премијер.

Такви људи, приметио је, не поткрадају на тај начин државу већ краду од себе и своје деце, која касније неће имати за школе, болнице, путеве и све друго.

Вучић: Сви у региону би да показују мишице, ми Срби то нећемо

Нешто се чудно дешава у региону, оценио је данас премијер Александар Вучић, алудирајући на ситуације у којима би "сви поново да показују мишиће", што је, приметио је, политика коју Србија не прихватају.

Премијер је, одговарајући на питања у вези са захтевом Косова за чланство у организацији Унеско, рекао да ће и након одбијања УН да проследе захтев Косова, о том питању бити вођена тешка политичка борба с неизвесним исходом.

Ми ћемо, међутим, нагласио је, "дати све од себе да то што сматрамо да би било срамота – спречимо".

У корпус узнемирујућих догађаја у региону, Вучић је убројао и претње "Самоопредељења" уколико се формира Заједница српских општина.

"Они прете нечим што скоро да је рат, а што је потписано у Бриселу. Нама је шест од 15 тачака ЗСО... 40 одсто текста у Бриселском споразуму... тиче се ЗСО. Да ли је могуће да су ти људи то јуче прочитали?", упитао је премијер приметивши да је то потписано пре две године.

Надајући се да ће разум ипак превладати у том процесу, Вучић је прокоментарисао да треба само замислити шта би се догодило да такве изјаве долазе из српског друштва.

Поновио је став Србије, која сматра да је веома важно да се постигне споразум о формирању ЗСО, али истакао је и да је то кључна ствар из Бриселског споразума.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару