Читај ми!

Богович: Време за помирење и европску будућност

Посланик Европског парламента Франц Богович подржава иницијативу премијера Србије Александра Вучића за успостављање заједничког дана сећања на све жртве ратова на простору бивше Југославије, јер је, каже, крајње време за помирење и будућност на основу европских вредности у региону.

"Већина 'обичних људи' у земљама бивше Југославије тражи да живи у миру и просперитету. Политичари би требало да слушају њих, а не појединачне, али веома гласне националистичке групе које заговарају разне политичке изборе", рекао је Франц Богович за Танјуг.

Словеначки парламентарац је уверен да се не сме дозволити да садашње генерације, али и генерације наше деце и унука, остану заробљеници "грча од претходних трагедија":

"Требало би да радимо заједно, дружимо се, разумемо и сарађујемо на заједничким пројектима", рекао је Богович.

Одбијање Вучићеве иницијативе, кад је реч о Хрватској, Богович види у контексту унутраšњих збивања у тој земљи.

Према његовим речима, хрватска предизборна кампања је очигледно већ прегрејана, а без добрих решења за привредни развој и бољи свакодневни живот грађана, због чега, каžе, "политички спас траже у спољној политици и политици према суседним земаљима":

"Ја сам изненађен што се све хрватске политичке странке радикализују на националистичкој тематици. Нисам могао замислити да ће Хрватска после две године у ЕУ бити више националистичка, него кад је ушла у ЕУ. И да ће у 2015. години хрватски ХРТ позивати у Книн на забаву са певачем Марком Перковићем Томпсоном", рекао је Богович.

Посланик Европског парламента уверен је да се Хрватска таквим национализмом удаљава од ЕУ.

Упитан да ли је можда реч о томе да однос према Србији, коју неки у региону сматрају главним кривцем за догађаје 90-их година, нађачава идеју помирења која је у основи Вучићеве иницијативе, Богович одговара да су за те догађаје одговорни појединци, као и они политички појединци који су били креатори деја и вође злочиначке политике, независно од националности.

"Ни један народ као такав није крив због такве политике својих вођа, а ни за злочине који су се десили. Ти појединци би требало, без обзира на националост, да одговарају пред судом, а народи би требало да опросте и сарађују. Људи нису криви за оно што политичари, појединци закувају", наводи Богович, иначе потпредседник неформалне групе "Пријатељи Србије" у Европском парламенту.

Он је навео да апсолутно подржава сваког Хрвата, Бошњака или Србина који предлаже иницијативу за помирење после трагичних догађаја деведесетих година на западном Балкану.

"Подржавам и сваког Словенца, независно којој политичкој опцији припада, који се ангажује за помирење у Словенији, који као народ тражимо међу собом због догађаја у Другом светском рату", рекао је Богович.

Говорећи о односима у региону, посебно са аспекта стабилности, Богович каже да је свим земљама потребно помирење, сећање, али истовремено и опроштај.

"Треба да радимо све супротно од онога што је радила политика која је довела до рата. Требало би да се понашамо на основу европских вредности, а то су мир, поштовање, разумевање других народа, и да радимо на заједничким пројектима", рекао је Богович.

Навео је да "примитивна националистичка политика" није у европском духу ни у једној земљи региона, па ни у Хрватској у којој се, наводи, у време предизборне кампање радикализује национализам са елементима усташке политике.

"Надам се да то интимно знају и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић и премијер Зоран Милановић. Волео бих кад би се њих двоје такмичили ко ће бити већи 'отац' или 'мајка' европске мудрости, мира и поштовања", рекао је Богович.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару