Читај ми!

Фактор плус: За СНС би гласало 50,7 одсто бирача

Око 50,7 одсто грађана који би у овом тренутку изашло на изборе гласало би за Српску напредну странку, показују резултати истраживања агенције за испитивање ставова јавног мњења "Фактор плус".

Према том истраживању које је спроведено телефоном, од 24. до 30. јула ове године, на 1.200 испитаника, 49 одсто људи би гласало да се избори одржавају сада, а 71 одсто од тог броја зна за кога би гласало, преноси Бета.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је то мање од броја људи који је изашао на изборе 2014. године, али да је разлог томе што се одређени број гласача одлучи да гласа под утицајем изборне кампање.

Друга по броју људи који би за њу гласали је Социјалистичка партија Србије (СПС), која би самостално добила 9,2 одсто гласова, док би у коалицији са Партијом уједињених пензионера Србије и Јединственом Србијом добила 13 до 14 одсто гласова.

Трећа је Демократска странка за коју би у овом тренутку гласало 7,1 одсто оних који би изашли на изборе, а цензус прелази још и Српска радикална странка за коју би у овом тренутку гласало 5,8 одсто грађана.

Могућност да пређе цензус имала би и коалиција Демократске странке Србије и Покрета "Двери", док би те партије појединачно имале ДСС 2,5 одсто гласова, а "Двери" 2,8 одсто. Испод цензуса је и, самостално посматрана, Социјалдемократска странка (СДС).

Више од половине испитаника (56 одсто) верује у оно што говори и ради председник Владе Србије Александар Вучић, док се једна трећина (30 одсто) томе противи. Трећина испитаника (31 одсто) верује ономе што говори и ради председник Србије Томислав Николић, док у то не верује скоро половина (47 одсто).

Када је реч о политичарима који тренутно не заузимају високе државне функције, испитаници, њих 16 одсто, верују да би напретку земље допринео бивши председник Србије и председник СДС-а Борис Тадић, 15 одсто испитаника је казало да би то био Бранко Ружић, 14 одсто Ненад Поповић и по 12 одсто је казало да напретку могу да допринесу Милан Кркобабић и Борислав Стефановић.

Око 35 одсто испитаника одговорило је да би на неки начин подржало странку левичарских опредељења, попут Сиризе у Грчкој.

Помирење држава на простору бивше Југославије подржава 72 одсто испитаника, али 42 одсто исказује одређени степен сумње да ће се то заиста и догодити, док су 34 испитаника изјавила да ће до помирења доћи, али да је потребно време.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи