Читај ми!

Јоксимовићева: Очекујемо помоћ ЕУ у збрињавању миграната

Министарка без портфеља задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић каже да Србија има одређена средства из претприступних фондова за центре за азиланте и да је затражено два и по, до три милиона евра за додатну контролу граница. Додаје да листа преговарачког тима за отварање поглавља постоји и да недостаје формална одлука Владе, али да ће Србија отварање поглавља дочекати са комплетним преговарчким тимом и потпуно спремна.

Министарка без портфеља задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић рекла је у Дневнику РТС-а да листа преговарачког тима за отварање поглаваља постоји и да само недостаје формална одлука владе. 

"Србија је спремна, акциони планови за Поглавља 23 и 24 су спремни, а имамо и један додатак који је ЕУ тражила од нас до краја августа, а ради се о додатку плану за мигранте. Ми ћемо отварање поглавља дочекати са комплетним преговарчким тимом и потпуно спремни", истиче министарка.

Каже да се у неколико последњих месеци показало да је Београд тај који жели да се постигне компромис на основу онога што јесте дух бриселског споразума. 

Додаје да је питање миграција питање које тангира целу Европу, а посебно земље ЕУ.

"Србија је само транзитна земља, ми нисмо извор проблема али смо део решавања проблема и то је оно што ЕУ од нас очекује, а ми морамо да испуњавамо стандарде што се тиче третмана лица која пролазе кроз нашу земљу. С друге стране, јавља се проблем лажних азиланата", каже Јадранка Јоксимовић.

Истиче да је за обезбеђивање људи који пролазе кроз Србију потребна финансијска помоћ ЕУ и да је Унија то јасно препознала.

"Због тога ће се у септембру у Будимпешти одржати једна конференција на највишем нивоу која ће третирати ову западно-балканску руту. Примећено је да чак 70 одсто миграната креће овом копненом рутом где је Србија једна од најважнијих транзитних земаља и у том смислу ће се искристалисати јасни механизми финансијске помоћи", објашњава Јоксимовићева.

Каже да Србија већ сада из претприступних фондова има одређена средства за центре за азиланте.

"Имамо око два и по милиона евра, а министар Стефановић и ја смо тражили и мислим да смо добили зелено светло за два и по, до три милиона евра за додатну контролу граница", каже министарка.

Истиче да ће се Бечка конференција о Западном Балкану одржати 27. августа и да је Србија спремна за ту конференцију која је наставак берлинског процеса који је започет прошле године.

"На конференцији ће бити неколико тема- регионалана сарадња, економска сарадња, регионална инфраструктура, размена младих и питања мигранта", додаје Јоксимовићева.

Каже да је наш регион специфичан и да је пуно стално отворених питања.

"Та питања кад кренемо да решавамо, враћамо се корак уназад, али очекујем да ће се на један озбиљнији начин од стране свих земаља Западног Балкана приступити решавању отворених питања и да ћемо ићи ка зони стабилности и просперитета", уверена је министарка Јоксимовић.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи