Посланици постављали питања члановима владе

Представници Владе одговарали на посланичка питања у Скупштини Србије. Премијера Александра Вучића мењао је први потпредседник Ивица Дачић, а ресорне министре парламентарци су питали о бриселским преговорима, проблемима са мигрантима, пољопривреди, изградњи путева, здравственом систему...

Одговарајући посланику Нове странке Зорану Живковићу, први потпредседник владе Ивица Дачић рекао је да ванредни парламентарни избори апсолутно нису у плану. 

"Нисам сигуран да би требало да се радујете чак и да се донесе одлука за ванредне изборе, што апсолутно није у плану", рекао је Дачић.

Дачић је, одговарајући на Живковићево питање да ли премијер даје лажна обећања због незнања или необавештености, навео да актуелна влада није имала нити има намеру да даје било каква лажна обећања која неће испунити.

"Сећам се кад сте ви дали обећање да ће Србија ући у ЕУ 2007. године, а сад је 2015. Према томе, можемо говорити о разним врстама обећања, али на крају дана о томе одлучују грађани", рекао је Дачић.

Одоварајући на Живковићево питање "која ће добитна комбинација бити извучена на лотоу у следећем кругу", Дачић је рекао да је обавеза свих надлежних да се истраже све неправилности које су настале у Државној лутрији.

"Премијер и ја смо више пута инсистирали у претходном периоду на неким статусним питањима и стварању већег профита тог државног предузећа, али ово је сада већ предмет рада полицијских и истражних органа", рекао је Дачић. 

И потпредседница владе Зорана Михаиловић рекла је за годину дана испуњено све што је премијер у свом експозеу обећао.

"Чак неке ствари и много брже, када бисмо почели да говоримо о ресорима видели бисмо да се десет пута висе гради, да се доносе закони који нису годинама доношени", рекла је она.

Министарка је навела да би до средине следеће године требало да почну радови на Фрушкогорском коридору, а да ће се тек разговарати о финансирању овог пројекта.

Упитана и због чега није пренето покрајинским властима у надлежност и финансирање путева другог реда с обзиром да одржавање јесте, она је рекла да је за одржавање путева у Војводини надлежно јавно предузеће Путеви Србије. 

Рушевине старог Генералштаба биће рашчишћене до краја 2015?

Министар одбране Братислав Гашић поручио је да грађани Србије не треба да брину за своју безбедност јер је Војска Србије супериорнија у односу на војске других земаља у региону.

Додао је такође да ниједног тренутка ни у Министарству ни у Војсци није било размишљања да се чување неба повери некој страној авијацији, а да сва улагања која у овом тренутку чини Министарство имају за циљ да поред авиона који су већ у употреби, до 2018. буде и више ваздухоплова у ловачкој авијацији.

Министар је рекао и да се нада да ће у септембру бити завршен тендер за рушење блока А старог Генералштаба, нагласивши да ће се рушење обавити из унутрашњег простора, и да то неће сметати озелењавању простора око зграде које је у току. Иначе, како је навео, до краја године рушевине би требало да буду рашчишћене. 

Гашић је рекао да ће конкурс за упис у средњу стручну војну школу бити отворен 1. августа 2015, и да ће у школу бити примљено 40 ученика у сектор за авијацију.

Одговарајући на питање шта ће влада учинити с мигрантима у Кањижи и Суботици, министар Александар Вулин је рекао да Србија проблему миграната приступа у складу са свим стандардима и да сноси највећи део трошкова. 

А на конкретно питање да ли Кањижа и Суботица могу да очекују неку финансијску помоћ, Вулин је конкретно одговорио - да ће у оба града бити обезбеђен простор у којем ће мигранти моћи да бораве како не би били у центру града, да ће у Кањижу бити отворен прихватни центар за људе који се враћају из Мађарске по споразуму о реадмисији.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да на рачуну буџетског фонда за лечење деце у иностранству тренутно има 3.782.003 динара и 17.341 евро који је на располагању деци.

Одговарајући на питања Лончар је казао да је до сада на лечење у иностранство отишло десеторо деце, а да су три захтева одбијена због недостатка документације.

Он је рекао и да је од 15 захтева за дијагнозу болести у иностранству, 12 одобрено и да су деца отишла код страних лекара, а да је један поступак слања на дијагностиковање у току.

Лончар је најавио да је могуће да кубански лек за дијабетично стопало и вакцина против рака плућа буду у Србији од септембра, ако се наредних недеља потпише међудржавни споразум. 

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић изјавила је да још није познато зашто је дошло до помора пчела у Војводини додајући да се стање активно анализира.

"Ви сте у праву, причињена је штета пчеларима, наступио је помор, упознати смо са проблемом, пратимо стање и откривамо узроке. Постојала је сумња на коришћење пестицида, али су резултати показали да то није разлог помора", рекла је министарка одговарајући на питање лидера ЛСВ Ненада Чанка шта је узрок помора и ко ће пчеларима надокнадити штету.

Министар просвете Срђан Вербић изјавио је да свака средња стручна школа мора да има партнера у привреди и најавио до краја године закон о националном оквиру квалификација.

Критикујући Закон о конверзији земљишта посланик ДС-а Балша Божовић рекао је да очекује да ће он бити срушен на Уставном суду, а министарку Зорану Михајловић упитао је да ли ће "случај Чајетина" бити један од кључних доказа да тај закон омогућава незапамћену корупцију.

Осим критика, Божовић је током данашње седнице изнео и похвалу на рачун првог потпредседника владе и председавајућег ОЕБС-у Ивице Дачића, наводећи да је угодно слушати похвале међународне јавности кад је у питању председавање ОЕБС-ом од стране Србије.

"Морам да кажем да је угодно бити из Србије кад слушате похвале и иако сам опозиција желим да вам честитам на добро обавељеном послу", рекао је Божовић.

Председница скупштине Маја Гојковић је на почетку седнице пренела извињење премијера Александра Вучића што због састанака у Београду, који имају везе са економским питањима, није у могућности да присуствује седници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи