Михајловићева: Базилика је конзервирана, није затрпана

Министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић одбацила је тврдње посланика Нове странке да је ранохришћанска базилика код Беле Паланке на траси Коридора 10 затрпана наводећи да је базилика конзервирана и да су докази за то доступни јавности.

Током скупштинске расправе о амандманима на предложене законе о превозу терета и путника посланик НС Зоран Живковић предао је министарки Михајловић, како тврди, доказе да је базилика на траси новог аутопута затрпана.

Министарка Михајловић рекла је да је базилика конзервирана и да су докази за то доступни јавности.

Посланици Нове странке Зоран Живковић и Владимир Павићевић затражили су од министарке Михајловић да "црно на бело" докаже да базилика није затрпана.

Одбацујући те наводе, Михајловић је током расправе поручила Живковићу и Павићевићу да ће добити доказ "црно на бело" и показала црно беле фотографије на којима се, како је рекла, види да је базилика конзервирана по свим стандардима и фазама, наводећи да је све урађено по закону.

Живковић је, међутим, оценио да то што је показано није никава конзервација и да те фотографије не доказују ништа.

Конзервација се врши тако што се у зидовима пукотине и оштећења санирају, то не може да траје мање од неколико месеци, рекао је Живковић.

Како је навео, нишки завод је предложио три решења - надвожњак изнад базилике што није скупо решење, друга варијанта да се помери мало траса аутопута што је такође, каже, било могуће, и треће решење било је да се цела базилика измести у Црну Реку, што је најскупља варијанта за коју је потребно 250.000 евра.

Живковић је позвао посланике и јавност да на сајту Нове странке одгледају филм о томе “шта је све тамо накарадно урађено”.

"Филм је узнемиравајући, тамо имате сцене које су непристојне у нормалном животу, а камоли ако се дешавају око базилике", каже Живковић.

На то је Михајловић рекла да је то што јој је доставила Нова странка и рекла јој за одређене ствари које су се дешавала и шта су радила одређена физичка лица, ствар културе и да је срамотно.

"Али, не може се ставити у контекст тога да држава није урадила оно што је по закону могла, што је било целисходно, најефикасније и једино могуће. То су две различите ствари", рекла је Михајловић наводећи да ће посланицима Нове странке доставити "папире" након седнице.

Посланици Нове странке поново су говорили и о храсту који је био на траси аутопута, а министарка Михјаловић навела је да су проблеми храста и базилике решени након две године нерешавања.

Павићевић је донео је и показао комад дрвета, а потпредседник парламента Верољуб Арсић га је замолио да више не доноси "цепанице".

Поводом изјаве Павићевића о великом броју амандмана које подноси Нова странка, Арсић је упитао колико је дрва морало да се посече за папир за амандмане, док је Живковић упитао зашто Арсића узбуђује цепање дрва.

У расправи о предложеним законима о превозу терета и путника у друмском саобраћају, Живковић је поновио да су закони добри и да ће их подржати, наводећи да је Нова странка поднела 18 амандмана од којих је већина прихваћена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи