ЛСВ: Војводини гаранције пуне аутономије

Пре 70 година Војводина је вољом њених народа конституисала своју аутономију и као таква ушла у састав федералне Србије, саопштио је ЛСВ. Војводина је заслужила да будући Устав Србије коначно уважи њене специфичности и гарантује јој пуну аутономију, какву је и имала када је била најразвијенији део бивше Југославије, саопштава ЛСВ.

ЛСВ подсећа да је због великог доприноса антифашистичкој борби, 30. и 31. јула 1945. године одржана Скупштина изасланика народа Војводине - Срба, Мађара, Хрвата, Словака, Румуна, Русина, Јевреја - која је донела одлуку о конституисању Војводине у аутономну покрајину, преноси Танјуг.

Истовремено, на Скупштини је одлучено и да се Војводина као аутономна покрајина прикључи Републици Србији.

Одлуке ове војвођанске скупштине потврдило је и највише законодавно и представничко тело Југославије.

"Управо зато је ЛСВ инсистирала и издејствовала да у Декларацији о заштити уставних и законских права АП Војводине, остане управо та реченица - да је аутономија Војводине историјско и природно право њених грађана, јер је настала и потврђена вољом њених народа на Скупштини у Новом Саду 30 -31. јула 1945. године", каже се у саопштењу ЛСВ.

Зато, јер је војвођанска аутономија историјска чињеница тако да се она не може укидати вољом Републике или једног народа и зато што је Војводина настала на антифашизму и вредностима на којима се и изградила модерна Европа у којој сада Србија настоји да постане пуноправна чланица, наводи ЛСВ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи