Читај ми!

"Грађани трпе због непримењивања споразума о осигурању возила"

Министар за повратак и заједнице у Влади Косова Далибор Јевтић каже да са приштинске стране у техничком смислу, није све спремно за примену споразума о осигурању возила која прелазе из централне Србије на Косово и обрнуто. Истиче да би ово питање требало да се реши до 5. августа.

Министар за повратак и заједнице у Влади Косова Далибор Јевтић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да ће грађани осетити највише последица због непримењивања споразума о осигурању возила који je требало јуче да ступи на снагу.

"И даље највише трпе грађани и то у финансијском смислу, јер плаћају високе таксе за осигурање возила", каже министар Јевтић.

Истиче да га интересује на који начин се дошло до закључка да нема услова за примену овог споразума.

"Да ли ће бити последица по Приштину не знам, али знам да грађани највише трпе, а управо је ова тема најинтересантнија грађанима од свих договора постигнутих у Бриселу", додаје Јевтић.

Каже да би до 5. августа, уз посредовање Европске уније, ово питање требало да се реши.

"У техничком смислу, са приштинске стране није све спремно за примену овог споразума и ми очекујемо да се ово питање реши до 5.августа, али не можемо са сигурошћу да тврдимо да ће се то и десити", истиче Далибор Јевтић.

Пре неколико дана Влада Косова донела је одлуку о распуштању Цивилне заштите, а министар Јевтић објашњава да са правно-техничког аспекта не може да се распусти нешто што се није ни формирало.

"Овде се ради о интеграцији припадника цивилне заштите у систем косовских инситуција", прецизира Јевтић.

Говорећи о годишњици обележавања злочина у Старом Грацком, министар Јевтић истиче да је забрињавајуће што ни после 16 година нико није приведен, нити осумњичен за овај злочин.

"Оно што се дешава у Пећи, Гораждевцу је забрињавајуће и нешто што позива институције на опрезност, јер се ради о групи људи која има намеру да српски народ у том делу Косова застраши. Не знамо ко су они који су осрнавили цркву у Клини, нападали Србе и очекујем да се све интитуције пођеданко укључе у решавање тих питање, што сам и тражио на седници Владе Косова", каже Далибор Јевтић.

Истиче да се безбедносна ситуација на КиМ разликује од места до места и да сви они који желе да се врате на Косово добијају прецизне информације.

"Ми кроз разговоре са људима који желе да се врате предочавамо ситуацију. У току је процес повратка више од 100 породица, односно укупно 583 грађана и желимо да повећамо тај број до краја године", истиче Јевтић.

Додаје, међутим, да проблема у повратку Срба на КиМ има пре свега у финасијском смислу.

"Ми те људе враћамо у средине у које желе да се врате и где нема проблема и препрека да се врате", закључује министар за повратак и заједнице у Влади Косова Далибор Јевтић.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару