Читај ми!

Уочи посете чланова Председништва БиХ

Чланови Председништва Босне и Херцеговине Драган Човић, Младен Иванић и Бакир Изетбеговић долазе у среду у Београд на позив српског премијера Александра Вучића. Посета долази десетак дана после инцидената у Сребреници, када је нападнут председник Владе Србије. Ипак, како сазнаје РТС, намера домаћина је да се разговара о будућности, а не прошлости. Премијер Вучић каже за "Курир" да ће са члановима Председништва БиХ разговарати о умиривању националних тензија, о наменској индустрији и заједничком изласку на трећа тржишта.

Црвени тепих за трочлано Председништво биће постављен испред некадашњег симбола заједништва народа – Палате Федарација. Тај тепих би требало да води у тешње повезивање региона, кажу у Влади.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић рекла је да је премијер радио годину дана на регионалном повезивању, економском, културном и политичком.

"Ја мислим да сутрашњи састанак треба да представља наставак једног таквог посла", каже Михајловићева.

Сарајево посетом прихвата позитивне сигнале из Београда, тумачи се у српској престоници. А кроз телефонске сигнале, дефинисане су и теме: Вучић Изетбеговићу поручује да не жели да на столу буду теме из прошлости, укључујући и инцидент у Сребреници, већ оне за будућност: економска сарадња, будућност региона и заједнички пројекти, попут инфраструктурних, пред конференцију балканских лидера у Бечу, 27. августа.

Сања Влаисављевић из Центра за културу дијалога из Сарајева рекла је да Србија и БиХ имају много заједничких тачака, конституционално их морају имати, економски, они имају основне тачке које коначно морају бити постављене као отворене карте на столу.

За аналитичаре у Србији, брза посета после напада у Сребреници има за циљ смиривање тензија у региону. Али у њој виде и западну иницијативу да се, 20 година после Дејтона, од Босне и Херцеговине створи функционална држава.

Александар Попов из Центра за регионализам рекао је да је Вучић најавио да ће у сусрету у Бечу 27. августа разговарати о инфраструктурним пројектима. "Мислим да је незаобилазна тема немачко-британска иницијатива за стварање финалне државе од БиХ, ове године се обележава 20 година од Дејтона", каже Попов.

Након састанка, у Београду ће за чланове Председништва бити организован ручак, а вероватно и обилазак града. Осим што ће безбедност бити под буднијим оком полиције, ресорни министар моли грађане да покажу, како наводи, традиционално српско гостопримство.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару