Читај ми!

Посланичка питања

Странка демократске акције Санџака питала је да ли ће јавност коначно сазнати ко је пре шест година покушао убиство лидера те странке Сулејаман Угљанина, док је СПО питао МУП да ли су отворене истраге о убиствима неколико десетина политичких емиграната из Србије од 1950. до краја 90-тих почињених углавном у земљама западне Европе.

На почетку нове ванредне седнице Скупштине Србије, у делу за постављање посланичких питања СДС је питала премијера Александра Вучића да ли ће осигураницима бити омогућена бесплатна поправка и лечење зуба, док је ЛСВ питала да ли ће за младе на селу бити олакшано полагање возачког испита за тракторе, преноси Танјуг.

ДС је питала министре финансија и привреде Душана Вујовића и Жељка Сертића, као и гувернерку НБС Јоргованку Табаковић да ли је потебан печат за рачуне за употребу у платном промету.

СНС је негодавала због, као тврди, незконитости у градској општини Врачар у којој је на власти ДС, наводећи криминално понашање власти ДС-а у општинским јавним предузећима и незаконистој одлуци коју је поништио Управни суд.

Посланик СНС-а Александар Марковић питао је Министарство за државну управу и локалну самоуправу ко ће и како одговрати и надоканди материјалну штету због незаконите одлуке градске општине Врачар, коју је поништио Управни суд.

То је, навео је Марковић, још једна од у низу примера каква је природа ДС која, навео је, злоупотребљава власт и по сваку цену настоји да остане на власти занемарујући интересе грађана.

Посланик СДА Санџака Енис Имамовић рекао је да је несхватљиво што је након шест година немогуће доћи до одговора ко је упао у просторије СДА Санџака у Новом Пазару и покушао убиство њеног лидера Сулејаман Угљанина, тадашњег министра у Влади Србије.

"Небројено пута до сада смо покушавали што на седницама владе и скупштине да дођемо до ових информација. Немамо одговор ко су наоражана лица која су упала у службене просторије СДА, ко су налоговадавци и ко је пуцао", рекао је Имамовић наводећи да ће због тога обратити Поверенику за заштиту информација од јавног значаја и заштиту података о личности, али и међународним организацијама.

Имамовић каже да је уместо одговора од министра полиције Небојше Стефановића о том случају добио "цензурисан документ" у коме се, каже, игноришу сва питања која је поставио.

Посланик СПО Александар Чотрић говорио је о неколико убистава политичких емиграната које је починила тајна југословенска полиција, наводећи да би Србија постала чланица ЕУ мора да отвори досије тајних служби безбедности и донесе декларацију о осуди комунистичких злочина.

Посланик Заједно за Србију Благоје Брадић питао је премијера да ли ће Влада прихватити његов предлог измена Закона о здравственом осигурању које би омогућиле свим грађанима да имају, као некад, право на бесплатну поправку и лечење зуба, наводећи да у буџету РФЗО у делу за стоматологију има више од 340 милиона динара несрапоређених средстава.

Брадић је питао и да ли је тачно да осигураници сами морају да доносе медицински материјал да би им била пружена мединцинска услуга, да ли је тачно да у здравственим установама није уредно снабдевање због проблема са тендерима, а да су листе онколошких пацијената који чекају на зрачење све дуже.

Посланица ЛСВ-а Олена Папуга питала је министра полиције Небојшу Стефановића да ли ће се мењати Закон о безбедности у саобраћају или донети уредба која би олакшала полагање возачког испита за тракторе, односно да ли размишља о могућности да се у Б категорију уврсти и управљање тракторима.

Папуга је рекла да млади на селу морају да путују и до 100 километара да би положили возачки испит за управљање трактором, наводећи да је раније то било могуће са положеном Б категоријом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару