Читај ми!

Унеско: Нисмо упознати са захтевом Косова

Представник за медије Организацијe УН за образовање, културу и науку Џорџ Папагианис каже да Унеско није добило никаква обавештења у вези са захтевом Косова за чланство у тој Организацији.

У Министарству спољних послова Танјугу је јуче речено да још нема званичне потврде из Унеска да је захтев за пријем Косова у ову организацију стигао.

Уколико буде потврђено да је тај захтев упућен, Србија ће наставити са активностима како би спречила чланство Косова, истичу у МСП.

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи је прошле недеље објавио на свом Твитер налогу да је Косово поднело захтев за чланство у Унеско.

Тачи је додао да на Косову очекују да у новембру буду примљени у ту организацију.

У дипломатским круговима у Паризу, где се налази седиште Унеска, негирају да је Приштина, упркос великој дипломатској активности, имала контакте са Секретаријатом Унеска јер се генерални директор те организације, Ирина Бокова, стриктно држи Резолуције УН о Косову 1244, пише Данас.

Према писању тог листа, као главни лобисти за чланство Косова наводе се Аустрија и Турска, Велика Британија и Саудијска Арабија, док се за САД тврди да се, за сада, држе резервисано, а ни Француска, наводно, није "на првој линији подршке".

Приштина намерава да искористи могућност која постоји у Уставу Унеска да до чланства дође преко одлуке Генералне конференције, а на препоруку Извршног савета.

За препоруку је потребна проста већина Извршног савета а за одлуку о пријему двотрећинска вецина присутних чланица Генералне конференције.

Извори Данаса указују да уколико Приштина добије препоруку, за Србију не би било добро да велики број чланица Генералне конференције буде уздржан јер се броје само гласови "за" и "против", што би Косову могло да омогући да до већине дође са релативно малим бројем гласова.

Заседање Генералне конференције одржава се до 3. до 18. октобра.

Унеско броји 195 пуноправних и 8 придружених држава чланица, а Извршни савет 58 чланова .

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару