Читај ми!

"Акциони планови за поглавља 23 и 24 до краја месеца"

Шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је да ће акциони планови за поглавља 23 и 24, која се тичу владавине права, бити завршени до краја јула.

"Наш план је да до краја месеца акциони планови буду потпуно спремни за представљање и слање Бриселу, како би ЕУ процедура за њихово отварање почела у септембру", рекла је Тања Мишчевић на првом састанку заједничког консултативног одбора цивилног друштва између Србије и ЕУ.

Оценила је да је рад на акцоним плановима доказ да већ постоји пракса сарадње са цивилним друштвом, које је давало препоруке на текстове нацрта акционих планова, и нагласила да ће таква пракса бити настављена и унапређена, пренео је Танјуг.

Подсетивши да је процес скрининга успешно завршен, Мишчевић је рекла да би до краја године сви извештаји тог процеса требало да буду представљени.

Нагласила је и да су српски закони и сад у великој мери у складу са стандардима ЕУ али да је њихова имплементација најтежи део и да ће бити окосница преговарачког процеса.

Говорећи о отварању поглавља у преговорима са ЕУ, Тања Мишчевић је напоменула да се паралелно са процесом преговора одвија и дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа, који има снагу контролоног механизма у преговарачком процесу.

"С тим се до сад нико није суочавао, ни државе ни институције ЕУ, још се сви сналазимо и надамо се да то неће ометати суштину процеса, а то су унутрашње реформе и достизање модерне и стабилне, демократске државе", рекла је Тања Мишчевић.

Важно учешће цивилног друштва у процесу преговора

Одржан је први састанак заједничког консултативног одбора цивилног друштва између Србије и ЕУ, тела које ће пратити напредак на европском путу и давати препоруке Влади Србије и институцијама ЕУ, уз поруку да је учешће невладиног сектора изузетно значајно у процесу преговора.

Одбор чине представници Европског економско-социјалног комитета (ЕЕСЦ) и организације цивилног друштва, репрезентативне пословне, радничке и друге интересне групе из Србије.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је састанак корак на европском путу и начин да влада комуницира са цивилним друштвом.

Одбор, према његовим речима, представља и начин комуникације ЕУ и Србије, како би европска заједница разумела проблеме Србије и начин на који грађани виде процес европских интеграција и положај наше земље у ЕУ.

"Ово није само састанак, ово је пут да и цивилно друштво помогне земљи својим утицајем, ауторитетом у ЕУ и да укаже на проблеме и тражи помоћ", рекао је Вулин и додао да ће се одбор бавити питањима европских интеграција, али и социјално-економским дијалогом и односом цивилног сектора према друштву и држави.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару