Хан: Лидери региона научили лекције прошлости

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан оценио је да су лидери региона научили лекцију прошлости, истакавши да је предстојећа посета сва три члана Председништва БиХ Београду нови доказ тог напретка. Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак верује да референдума у РС неће бити.

Хан је, пред састанак шефова дипломатија ЕУ у Бриселу, истакао да, ако се узму у обзир умерене реакције Председништва БиХ и премијера Србије Александра Вучића после инцидента у Сребреници, видљив напредак у опхођењу земаља у региону, преноси Танјуг.

Упитан да прокоменатрише најављени референдум у РС Хан је рекао да је председнику Милораду Додику, прошлог понедељка, рекао да мора бити свестан последица тог изјашњавања, које није у сагласности са политиком ЕУ.

Према његовим речима, главни циљ мора бити рад на јачању БиХ, посебно на имплементацији реформске агенде, идентификацији механизама сарадње и преговора са ЕУ.

То би требало да буде у интересу свих страна у БиХ, подвукао је Хан. Он је нагласио да је најважније помирење, али и правда, те да су све активности ЕУ усмерене ка повезивању региона.

У том контексту он је навео предстојећу конференцију о западном Балкану у Бечу, која је следећи корак у том правцу. Додао је да грађани у БиХ желе да живе у миру, стабилности и просперитету, те да политичари морају то да им обезбеде.

Оцењујући да прошла недеља није била лоша по Европу, подсећајући на споразум са Ираном, као и на успешне преговоре у Македонији, Хан је рекао и да постоји јасна мапа пута за Скопље.

Хан је подвукао да је у Македонији важно да се поврати поверење, и да, ако је то могуће, следећи корак може бити пут ка решењу проблема око имена државе.

Лајчак верује да референдума у РС неће бити

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак рекао је да је најављени референдум у Републици Српској неприхватљив из правних и моралних разлога и изразио уверење да он неће бити одржан.

"Правно није могуће да ентитети одлучују о институцијама на државном нивоу", рекао је Лајчак новинарима уочи заседања Министарског савета ЕУ у Бриселу и додао да је референдум, у коме грађани РС треба да се изјасне о надлежности државног правосуђа БиХ на територији ентитета споран и са моралне тачке гледишта.

Додао је да је раније ове године председник РС Милорад Додик у договору са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини одустао од референдума, а ЕУ је заузврат покренула структурни дијалог о реформи правосуђа у БиХ.

"Тај дијалог функционише, ми се својих обавеза придржавамо, али господин Додик је од својих обавеза одустао", рекао је словачки дипломата.

Лајчак је изјавио да је лично затражио од Могерини да стави питање референдума на дневни ред данашњег заседања Министарског савета.

Одговарајући на захтев новинара да прокоментарише недавни напад на премијера Србије Александра Вучића на обележавањ двадесетогодишњице од злочина у Сребреници, Лајчак је оштро осудио тај акт.

"Геноцид се догодио, али мржња неће помоћи да земља крене напред", казао је Лајчак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару