Читај ми!

Купер: Суштина дијалога сарадња, не признање Косова

Некадашњи посредник у дијалогу Београда и Приштине Роберт Купер сматра да смисао дијалога и његов исход не подразумевају да Београд призна Косово, како би Србија постала чланица ЕУ, већ да се нађу начини за сарадњу и примену договореног.

"Најважније начело на коме је дијалог спроведен је да не постоји предубеђење о признању. И Србија и Косово су били опседнути овим питањем. Веровали смо да је разумно оставити га по страни. Постоји много примера земаља које на неки начин нису признале једна другу али и даље налазе начине да коегзистирају и сарађују", рекао је Купер за портал Јуропијен вестерн Балканс, преноси Танјуг.

Одговарајући на критике да је дијалог мало тога променио у пракси, Купер наводи да кључна идеја на којој почива дијалог није ни била не да се промени реалност, већ да се реалност стави под владавину закона.

То је, како је додао, била филозофија и када се говори о северу Косова у политичком делу дијалога.

"Нисмо желели да променимо начин на који српски народ живи на Косову. Сматрамо разумним да званичници полиције и судова на северу буду претежно етнички Срби. Али, они морају да раде по закону земље - у овом случају Косова (а тај закон мора да испуни европске стандарде)", навео је Купер.

Према његовим речима, није прихватљиво да судови раде путем тајног финансирања од стране владе у Београду.

"Исправно је, међутим, да Срби на Косову треба да имају свој глас по питањима која их се тичу, као и у државним пословима Косова, тако да су њихова виђења ствари позната и узета у разматрање. То не значи да они имају вето, али нормална европска заштита мањина мора бити узета у обзир. Све ово би требало бити отворено и у складу са законом", наводи британски дипломата.

Купер сматра да је најбоља ствар коју Србија може да учини, ако жели да брзо уђе у ЕУ, је да преговара озбиљно и да одмах потом договорено примени.

"Ништа друго неће учинити више добра за репутацију Србије и њен регион", истиче Купер.

Осврћући се на становиште појединих земаља да Србија треба да призна Косово пре него што постане чланица, Купер каже да у ситуацији у којој ни пет чланица ЕУ није признало Косово тешко да се може инсистирати да Србија учини супротно.

"Али, према мом мишљењу, то није централно питање", нагласио је Купер.

Британски дипломата, који је учествовао у дијалогу од његовог отварања, у време док је висока представница ЕУ била Кетрин Ештон, сматра да Србија треба да има нормалне и добре суседске односе са свим својим комшијама, укључујући и Косово.

То је, према његовим речима, много важнији тест - онај који се тиче свакодневице, а не пуког испуњавања обавеза - а у овом тренутнку, пред обе стране се налази дугачак пут напретка.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару