Читај ми!

Икономидис: Грчка не признаје Косово

Грчка не признаје једнострано проглашену независност Косова и тај став остаје непромењен, рекао је грчки амбасадор у Београду Константинос Икономидис.

Икономидис је одговарајући на питање дневника Данас да ли изјава шефа грчке дипломатије Никоса Коцијаса да ће Атина подржати Косово у учлањивању у међународне организације значи корак у правцу признања Косова, истакао да "грчки став о овом питању остаје непромењен".

Осим тога, Икономидис је рекао да су изјаве грчког министра спољних послова у Приштини јасне.

Којицас је после разговора са косовским премијером Исом Мустафом на питање новинара да ли ће Грчка признати независност Косова, како наводе приштински медији, остао недоречен, истакавши да ће Грчка помоћи Косову да се учлани у неке међународне организације и најавио да ће Грчка отворити на Косову канцеларију за сарадњу Грчке и Косова.

Taкође, и агенцији Танјуг је у Амбасади Грчке потврђено да та земља не признаје Косово и додају да су изјаве Никоса Коцијаса у Приштини јасне.

У амбасади прецизирају да је Коцијас говорио о даљим активностима на успостављању Канцеларије за економска питања и трговину, а не о најавама за отварање Канцеларије за везу.

"Грчка Канцеларија за везу у Приштини постоји од 2000. Оно што се планира јесте да са радом почне Канцеларија за економска питања и трговину и то без икаквих дипломатских или конзуларних привилегија или имунитета", наводе у Амбасади.

У Амбасади додају да је тај план први пут најављен 2012. године, а да је Коцијас у Приштини говорио о даљим активностима на успостављању Канцеларије.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Србија од Грчке затражила објашњење изјаве Коцијаса да ће Атина "подржати учлањење Косова у међународне организације".

Дачић је рекао да је свестан притисака које Грчка трпи како би признала независност Косова, али да верује да до тога неће доћи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару