Читај ми!

Распуштена Скупштина општине Младеновац

Седница београдског парламента, коју је обележило распуштање Скупштине општине Младеновац и давање сагласности за јавно-приватна партнерства за санацију депоније Винча и обављање јавног превоза, завршена је давањем сагласности на ребалансе програма пословања више градских предузећа.

Скупштина општине Младеновац распуштена је одлуком Скупштине Београда, а потом је формиран Привремени орган који чини пет чланова. Расправу о том питању обележила је полемика власти и опозиције о корупцији у тој општини, насилном преузимању власти и "људима у црним џиповима", преноси Танјуг.

Младеновачка скупштина распуштена је с обзиром на то да је председник општине Дејан Чокић смењен пре више од месец дана, а у међувремену није изабран нови.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да ће увођење привремених мера вратити општину Младеновац у "легално стање".

Весић је истакао да ће Привремени орган наставити да извршава све функције општине, обезбедити да грађани могу да обављају послове и припремити предстојеће изборе.

"Верујем да ће све одборничке групе гласати за овај предлог, јер испуњавамо закон", навео је Весић и додао да су све одборничке групе дале предлоге за представнике у привременом органу.

Шеф одборничке групе ДС Балша Божовић предложио је да се са дневног реда повуку предлози о распуштању Скупштине општине Младеновац и образовању привременог органа.

У Божовићевом предлогу се наводи да је смењени председник општине поднео тужбу Управном суду против решења о његовом разрешењу. Тврди се и да председник општине може бити разрешен искључиво на образложени предлог најмање трећине одборника, што, додаје, није испуњено.

Пошто тај предлог није прихваћен, Божовић је у расправи рекао да је смена Чокића политички реваншизам, пре свега оних који су из ДС прешли у СНС. Божовић тврди да није било већине за Чокићеву смену, већ да су се појавили "људи у црним џиповима који су одрадили своје".

Додао је и да Агенција за борбу против корупције није забранила Чокићу да врши јавну функцију, већ донела препоруку.

"Агенција је донела и препоруку да министар правде Никола Селаковић више не буде на тој функцији. Хоће ли га влада сменити?", упитао је Божовић.

Оптужбе ДС-а и одговор напредњака 

Чокић је смењен противзаконито, сматра Божовић и тврди да СНС покушава да се одржи на власти тако што купује одборнике.

"Проблем није Младеновац, већ ДС. Нећете избацити ДС из политичке игре, иако је циљ СНС да угаси Демократску странку", рекао је Божовић који тврди да је у Младеновцу хаос, правно и политичко насиље.

"Шта ће уопште избори, ако ће да се појаве људи у црним џиповима, и присиљавају одборнике да гласају како им кажу", упитао је Божовић.

Одговарајући на Божовићеве критике, шеф одборничке групе СНС Александар Јовичић рекао је да су увођењем привременог органа омогућени избори у тој општини.

"Ми смо овом мером омогућили изборе, и сад се плашимо да нас ви тако јаки не победите на изборима", рекао је Јовичић.

Додао је и да су црни џипови "демагогија ДС", те да је била морална обавеза ДС да смени Чокића јер би демократе тако показале да "више нису странка од раније".

Према његовим речима, у расправи о Младеновцу ДС је још једном "показала право лице" јер демократе бране Чокића.

"Да ли је могуће да бране људе за које постоји пресуда да су криви. Лицемерно је да ДС брани људе за које постоје пресуде да су огрезли у корупцији", упитао је Јовичић.

Тврди и да је Чокић сипао гориво за општинске службе на пумпи чији је управо он власник.

Шеф одборника СНС је оценио и да ДС не може да се одрекне "навика корупције" које су уништиле општину Младеновац.

Нова именовања у градским институцијама 

Скупштина Београда седницу је почела разрешењем и именовањем директора и вршилаца дужности директора у једном броју предузећа и установа чији је оснивач Град, међу којима су Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју и Градски центар за вештачење. 

Дефектолог Петар Јорданов у наредне четири године биће директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, док је дипломирани правник Дејан Фурјановић постављен за директора Градског завода за вештачење, такође на четири године, преноси Танјуг.

Одборници су разрешили селектора Међународног филмског фестивала ФЕСТ редитеља Младена Ђорђевића, јер је предложен за члана Одбора те манифестације.

Са места чланова Одбора ФЕСТ-а, због подношења оставке, разрешени су Дуња Кустурица и Мина Ђукић, а на та места су постављени Ђорђевић и продуцент Габријела Тана.

Скупштина Београда је разрешила Ају Јунг са места вршиоца дужности члана Управног одбора Битеф театра на лични захтев, а на то место је постављен редитељ Ивана Вујић.

На седници су именовани в. д. председници управних одбора библиотеке "Милутин Бојић" и Педагошког музеја, као и нови чланови Управног одбора Клиничко-болничког центра "Звездара".

Разрешено је и постављено и неколико чланова Надзорног одбора Клиничко-болничког центра "Звездара", као и члан Управног одбора Градског центра за физичку културу.

Планови за регулацију више делова Београда 

Одборници су усвојили планове детаљне регулације комплекса станице за снабдевање горивом у Господар Јевремовој и дела блока 19 на Новом Београду.

Усвојене су и одлуке о изради плана детаљне регулације за део Булевара деспота Стефана, за подручја између Панчине, Светог Николе, Трнавске и Вељка Дугошевића, за комерцијалну зону уз Ибарску магистралу, јужно од раскрснице са ауто-путском обилазницом, на општини Раковица.

Одборници су усвојили и Измене и допуне Плана детаљне регулације просторне целине Косанчићев венац за блок између улица Велике степенице, Косанчићев венац и пешачке стазе.

Усвојене су и измене одлуке о постављању привремених објеката и тезги на територији града, као и променама одређених зона које се односе на општине Чукарица, Нови Београд и Сурчин.

Измене зона се односе на зону заштите зеленила јер су промењене границе зона санитарне заштите.

Одборник ДС Зоран Алимпић је навео да се обрадовао када је видео да ће се расправљати о изменама зона, јер је мислио да ће бити промењен начин зонирања због пореза на имовину и да се исправља "неправда према грађанима" који су, тврди, добили вишеструко увећана решења за порез.

Алимпић тврди да ће се са 1.100 хектара земљишта код Макиша скинути ознака заштићености, иако су то изворишта са којих Београђани пију воду.

Према његовим речима, вода ће бити загађена, иако су у 21. веку управо највећа богатства вода, али и пољопривредно земљиште "које Србија продаје Арапима".

Истакао је и да је у време највеће нелегалне градње део Макиша био сачуван, јер је то велико природно богатство.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару