Читај ми!

"Хоћемо да народи Балкана живе као добре комшије"

Србија неће наседати на провокације, уложићемо све напоре да наш Балкан буде оаза мира, рекао је председник Томислав Николић на заједничкој конференцији за новинаре са колегом из Румуније Клаусом Вернером Јоханисом. Ми хоћемо да народи Балкана живе као добре комшије, навео је Николић. Србија заслужује признање за све напоре које је уложила на путу ка ЕУ, рекао је Јоханис истакавши да Букурешт подржава евроинтеграције Србије.

Председник Србије Томислав Николић рекао је да је дочекао председника Румуније Клауса Вернера Јоханиса не само као пријатеља, већ и као савезника за очување мира у региону.

"Румунија и Србија немају шта да забораве и опросте", навео је председник Николић на заједничкој конференцији за новинаре са румунским колегом.

Николић је нагласио да се, поред великог труда да се регион развија, пред Србију постављају искушења.

Као пример, Николић је навео сукобе у Македонији, проблем миграната који је навео Мађарску да донесе несрећну одлуку да подигне зид ка Србији.

"Покушај линча премијера Србије на месту које би самом својом страшном суштином требало да позива на мир и опраштање само је врх леденог брега нестабилности, створено злоделима оних који се лажно куну да су им мисли посвећене успостављању мира у региону као нама", рекао је Николић.

Председник је истакао да су међу последњима проблеми у Македонији, подизање зида између Мађарске и Србије и напад на премијера Александра Вучића.

"Србија неће наседати на провокације. Ми ћемо уложити све напоре да наша кућа, наш Балкан, буде оаза мира и трајне стабилности, да радимо као добре комшије, да ми будемо пример за целу Европу. Ми хоћемо да народи Балкана живе као добре комшије", поручио је председник Србије Томислав Николић.

Николић је претходно председника Румуније дочекао у Палати "Србијa" уз највише војне и државне почасти, Гарду и интонирање химни.

Јоханис је захвалио председнику Србије на топлом и пријатељском пријему. Истакао је да су разговарали о низу билатералних питања.

Председник Румуније је нагласио да су мир и стабилност Балкана у интересу обе земље.

"У разговору са председником Николићем истакао сам да Румунија јасно подржава евроинтергације Србије. Србија заслужује признање за све напоре које је уложила. Надамо се да ће ефективни преговори о чланству Србије у ЕУ почети већ ове године", рекао је Јоханис.

Додао је да из сопственог искуства Румунија зна које се потешкоће и напори појављују у преговорима и понудио Београду помоћ Букурешта.

Јоханис је рекао да је са Николићем разговарао и о економским односима две државе и да Румунија жели читав низ заједничких пројеката, посебно истакавши значај пројекта изградње ауто-пута Темишвар–Београд.

Према његовим речима, Румунија је заинтересована и за транснационалну сарадњу у области енергетике.

Једна од тема разговора биле су и националне мањине у двема земљама и њихова права. "Договорили смо се да је наша обавеза да појачамо улогу мањина – Румуна у Србији и Срба у Румунији", рекао је Јоханис.

Вучић са Јоханисом

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се са Јоханисом, саопштено је из кабинета српског премијера.

Двојица званичника констатовала су да ће и ова посета дати снажан импулс развоју билатералних односа и на тај начин ојачати и економску сарадњу, чији потенцијали нису довољно искоришћени.

Тема сусрета била је и сарадња у области енергетике, као и изградња ауто-пута Београд–Темишвар.

Премијер Вучић захвалио је Румунији на подршци евроинтеграцијама Србије и истакао да су српско-румунски односи важни за читав регион.

Изразио је наду да ће ангажовање Србије, Румуније и Бугарске, у оквиру Крајовске групе, допринети бржем приближавању ЕУ.

Српски премијер и председник Румуније поновили су спремност да се сва питања о положају румунске националне мањине у Србији решавају у оквиру Међувладине мешовите комисије за мањине.

Премијер Вучић је истакао да је румунска национална мањина у Србији, као и српска у Румунији, мост сарадње две културе и двеју земаља, наведено је у саопштењу.

Јоханис се састао и са председницом Народне скупштине Мајом Гојковић. Гојковићева и Јоханис су разговарали о билатералној и регионалној сарадњи, као и о евроинтеграцијама Србије.  

Како је саопштено из кабинета председнице Народне скупштине, Гојковићева је Јоханиса упознала са активностима парламента у реформским процесима и у приближавању Србије ЕУ, као и у домену унапређења регионалне сарадње.

Захвалила је Јоханису на снажној подршци коју Румунија пружа евроинтеграцијама Србије, додавши да је Србија посвећена даљем напретку у том процесу.

У саопштењу се додаје да су се Гојковићева и Јоханис сагласили да су односи две земље добри, као и да има простора за додатно унапређење билатералне сарадње а председник Румуније је истакао посебан значај побољшања сарадње у области економије, повећања робне размене као и у области енергетике и инфраструктуре.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару