Расправа о конверзији земљишта

Посланици Скупштине Србије разматрали 72 амандмана поднетих на Предлог Закона о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту, уз накнаду.

19.30 - Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о амандманима на Предлог закона о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду. 

14.50 - Оштре оптужбе посланика ДС са једне стране и СНС-а и министарке Зоране Михајловић са друге стране. 

14.00 - Спортски клубови морају бити обухваћени новим законом о конверзији, рекла је министарка Зорана Михајловић. 

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктре Зорана Михајловић рекла је да је предложени закон о конверзији једноставан и лако спроводив и да ће омогућити да конверзија буде извршена у року од 30 дана.

Законом ће се, како је истакла, "откочити простор за инвеститоре", да почну да граде, увећавају инвестиције, што ће, како је оценила, довести и до већег запошљавања, преноси Танјуг.

Михајловићева је навела да би закон требало да омогући да се оконача својинска трансформација над грађевинским земљиштем, да се оно приведе урбанистичкој намени и повећају приходи буџета и локалне самоуправе. 

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја изјавила је да спортски клубови морају бити обухваћени новим законом о конверзији. 

"Без обзира какво стање у њима било, уређено или не, они су углавном у власништву локалних самоуправа, државе. Градила их је држава, војска или локалне самоуправе и у том смислу они свакако морају остати унутар овог закона. Располажу одређеним земљишистем и мора се платити конверзија на то", поручила је Михајловићева у скупштинској расправе о Предлогу закона о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду.

Претходно је самостални посланик Јанко Веселиновић затражио да се из овог закона искључе сви спортски клубови.

"Тражимо да се спортски клубови изузму из овог закона како се не би десило да неуређено стање у спортским клубовима доведе до тога да се неко појави као купац или закупац кроз конверзију права коришћења и да имамо озбиљне проблеме, односно овим је створен озбиљан коруптивни ризик", поручио је Веселиновић.

Јасно је да се овде ради о интересима богатих тајкуна и да овај закон јесу писали богати тајкуни. Ви знате добро њихова имена и они уживају уљуљкани у ваше три године власти јер њихов капитал се увећава, сматра Веселиновић.

Михајловићева је такве наводе негирала, уз тврдњу да је овај закон направљен у интересу грађана и да се њиме омогућава да се у Србији гради.

Наш интерес је да људи раде, а да би могли да раде овде мора да се инвестира и гради, а предуслов за то је да уредимо питање својине над грађевинским земљиштем, истакла је она.

Овим законом се не излази у сусрет Америчкој привредној комори или било којој другој, већ интересима људи који су запослени у 190 компанија или интересима инвеститора који су овде уложили 14 милијарди евра, који су упослили грађане Србије, истакла је монистарка.

Оштре оптужбе посланика ДС-а и министарке Михајловић 

Посланици опозиције критиковали су Предлог закона о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду, тврдећи да ће омогућити велику корупцију, док су представници власти одговрили да ће да ће закон омогућити да у Србији коначо почне да се гради.

Посланик Демократске странке Балша Божовић изјавио је  да ће уколико се не повуче предложени закон о конверзији грађевинског земљишта, владајућа већина остати упамћена као неко ко је продао Србију тајкунима, што су оштро негирали напредњаци и министарка Зорана Михајловић.

Божовић је у Скупштини Србије током разматрања амандмана рекао да одређене одредбе закона омогућавају избегавање давања накнаде за грађевинско земљиште те да Србија у бесцење своју имовину поклања тајкунима који ће имати највише користи од тог закона."Земљу продајете тајкунима, а истовремено повећавате цену струје, смањујете плате и пензије, тако да само ви живите боље, а грађани све горе", оценио је Божовић.

Михајловићева је рекла да је за време владавине ДС-а било 650 сумњивих приватизација и раскинутих уговора и да ће ДС остати упамћена по томе што је грађанима "отео наду да се може живети боље" и по томе што је без посла оставила 400.000 људи.

Истакла је да се овај закон сад не би доносио да је питање конверзије било решено много раније и нагласила да Влада упорно исправља бројне грешке демократа.

Божовић је на то министарки одговорио да је пљачкашка приватизација извођена у време Владе Војислава Коштунице и Млађана Динкића, када је она била Динкићева прва саветница и члан његове странке Г17 плус.

"Дакле господин (бивши председник Г17 плус Мирољуб) Лабус и господин Динкић су били у тој Влади од 2004. до 2007. године када су 23 спорне приватизације од стране Европске комисије тако оцењене и ви сте неко ко је ту приватизацију између осталог на тај начин уређивао", рекао је Божовић.

Посланик Српске напредне странке Александар Јовичић рекао је Божовићу да је ДС створила тајкуне и оставила највећи дефицит и незапосленост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару