Читај ми!

Мали предлаже смањење броја градских одборника

Градоначелник Синиша Мали најавио је да ће у петак Министарству државне управе и локалне самоуправе предати иницијативу за измену Закона о главном граду, којом се предлаже смањење броја градских одборника са 110 на 65.

Мали очекује да ресорно министарство измени текст Закона и током лета га достави Скупштини Србије, наведено је у саопштењу Информативне службе Града Београда, преноси Танјуг.

Градоначелник објашњава да ће Град Београд тим законом добити више надлежности и да ће нека законска решења довести и до уштеда за буџет града.

"Желимо да рационализујемо неке трошкове, тако да је предложено да број одборника у Скупштини Београда буде смањен са 110 на 65. Након тога би се Статутом града Београда смањио број општинских одборника и чланова општинских већа за око 40 одсто", прецизирао је Мали.

Са друге стране, Град жели да преузме надлежности у неким областима које, како наводи Мали, "не функционишу довољно добро, па се грађани највише жале на њих".

Подсетио је да Град Београд жели да преузме надлежност над катастром као и да град предлаже преузимање надлежности у области инспекције у пољопривреди и туризму, како би на пример имао могућност да контролише рад хостела и да утиче на услове за бављење том врстом делатности.

Мали каже и да се иницијативом предлаже већа надлежност Града у спровођењу културне политике.

"Град Београд због своје величине и значаја мора да има веће надлежности. Град ће се старати о спровођењу културне политике на својој територији и уређивати питања од значаја у области културе. Створиће се предуслови за доношење локалне стратегије развоја културе главног града", указао је Мали.

Истиче и да ће, захваљујући том закону, Београђанима бити умногоме олакшан живот.

"Измене и допуне Закона о главном граду, на начин изложен у овој иницијативи, а након тога и одговарајућа промена Статута Београда, у великој мери учинили би рад органа града и градских општина ефикаснијим. Циљ нам је да задовољимо потребе свих суграђана", рекао је градоначелник.

Мали је навео да на пример грађани Лазаревца и Младеновца више неће морати да долазе у центар града, већ ће велики број својих потреба и права остваривати на територији градске општине где живе.

У "Београду на води" 10 километара стаза за бициклисте 

У оквиру комплеса "Београд на води" биће изграђено 10 километара стаза и улица намењених бициклистима, а Савска променада ће им такође бити доступна, изјавио је градоначелник Синиша Мали, поводом критика појединих удружења бициклиста.

Претходно је Удружење грађана "Улице за бициклисте" послало саопштење у којем тврди да је без најаве градских служби, постављањем ограде затворена градска пешачко бициклистичка стаза на десној обали Саве ради изградње "огледне променаде" за пројекат "Београд на води".

"Цео пројекат Београд на води је посвећен здравијем и квалитетнијем животу, па самим тим и бициклистима", рекао је Мали.

Он је истакао да су бициклисти и рекреација бициком један од приоритета развоја града, што значи да ће Савска променада свакако бити на располагању бициклистима, али и пешацима, као што је до сада био случај.

Истичући да ће у следећих месец и по дана бити потпуно реконструисано 300 метара променаде, па ће грађани моћи да виде како ће цело шеталиште изгледати у укупној дужини од око три километра, Мали је рекао да ће бити организована презентација на самој променади.

Позивам бициклисте и удружења бициклиста да дођу и виде пројекат 'Београд на води' и пројекат променаде и да се увере да их нико не спречава да возе бицикл", навео је Мали.
Он је додао и да градски Секретаријат за саобраћај сматра да није безбедно да се бициклисти крећу Карађорђевом улицом због степена саобраћаја.

Ако треба да возе километар или два дуже до места где желе мислим да то вреди и за Београд и за Београђане. Добићемо лепшу променаду", навео је Мали.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару