Читај ми!

Шулц: Србији припада кључна улога у региону

Председник Европског парламента Мартин Шулц изјавио је у српском парламенту да Србима и Србији припада кључна улога у региону и да постоји могућност да до краја године буду отворена прва поглавља у приступним преговорима са ЕУ.

Обраћајући се посланицима у Скупштини Србије, након сусрета са српским званичницима, Мартин Шулц је Србији одао признање за оно што је урадила на унапређењу стабилности у региону, преноси Бета. 

Шулц је рекао да су разлике у ставовима и сукоби интереса са суседима саставни део живота и поздравио интензивирање контаката с Приштином, изразивши наду да ће у тим разговорима бити остварен напредак.

"Спремност ваше земље на компромисе у вези с тим тешким питањима свакао није остала непримећена у Бриселу", рекао је Шулц и истакао да је и побољшање односа са Албанијом добра вест за цео регион и целу Европу.

"Приближавање Србије и Албаније све више ће бити мотор покретач у целом региону и отворити људима пут ка бољој будућности", истакао је Шулц.

Шулц је казао да се Европски парламент увек залагао за европску перспективу Западног Балкана и да до краја године могу да се отворе преговарачка поглавља Србије и ЕУ, али и додао да ће велики посао за све тек тада почети.

Од српских парламентараца затражио је да објасне грађанима зашто су реформе неопходне и обећао да ће им у том послу европски парламент помоћи.

"Србија је велика земља, има велику традицију и историју, Србија је поносна земља, али пре свега је једно – саставни део Европе. И зато ова земља припада нама народима и демократској заједници држава Европе", истакао је председник Европског парламента.

Рекао је да ће ЕУ и Србија морати у својој политици да вуку у истом правцу сада када се свет суочава "са изазовима нове врсте, гнусном бруталношћу Исламске државе и сукобима у Украјини".

"У светлу таквих геополитичких изазова, не желим да нас окрену једни против других већ да блиско сарађујемо", рекао је Шулц.

Пред посланицима је одао признање председнику Владе Србије Александру Вучићу зато што је 11. јула учествовао на меморијалном скупу у Сребреници и истакао да га је "то што га је бесна гомила истерала одатле дубоко повредило".

Шулц је рекао да је у Сребреници убијено 8.000 дечака и мушкараца усред Европе и да се пред очима целог света десио најгори злочин од окончања Другог светског рата.

"Морамо да покушамо да сукобе решавамо конструктивно и за преговарачким столом и свакога дана да се боримо за мир и разумевање, али помирења нема без сећања и до помирења може доћи само када се признају преживљене патње и бол", рекао је Шулц.

Он се током говора осврнуо и на разарања из Другог светског рата, које је починила нацистичка Немачка и бомбардовање Београда 1941. године, када је убијено око 20.000 цивила истичући да је Немачка нанела огромну несрећу народима Европе.

Али, како је додао, победници пет година након завршетка рата нису понизали Немачку већ су јој пружили руку помирења и међународна заједница је омогућила Немцима да се подигнуте главе врате у демократску заједницу.

Председник Европског парламента, који се током посете Србији састао и с представницима опозиције и цивилног друштва, напоменуо је да је оно што "забрињава у Србији слобода медија која у једној држави мора бити загарантована", а навео је и да је потребно "потрудити се да не мора да се штити заштитник грађана".

Шулц је говорио и о проблемима са којима се суочава Србија због великог броја миграната, истичући да европска заједница није сагласна са одлуком Мађарске да на граници са Србијом подигне ограду.

"Проблеми се не решавају тако што се ограђујемо и подижемо зидове, то је у супротности са европским духом. Треба да се ухватимо руку под руку и заједно тражимо решења. То је сагласно са европским духом", истакао је Шулц.

На почетку обраћања посланицима, Шулц је честитао што је "један Србин" (Новак Ђоковић) победио на Вимблдону.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару