Читај ми!

Вучић: Мигранти не долазе да би правили инциденте

Премијер Србије Александар Вучић боравио је у општинама Прешево и Бујановац, а посету је завршио одласком у народну кухињу Црвеног крста у Бујановцу и састанком с представницима Срба у том делу земље.

Председник Владе Србије Александар Вучић је током посете прихватном центру за мигранте у Прешеву изјавио да јер реч о проблему који није тренутни и да се прибојава да ћемо се с њиме суочавати и током зиме, преноси Танјуг.

"Не можете да зауставите један процес у којем људи са одређених територија Централне Азије или Блиског истока долазе овде у потрази за бољим животом, на путу ка Немачкој или другим западноевропским земљама", истакао је Вучић.

Каже да је очигледно да "прва земља ЕУ (Грчка) не ради свој посао на адекватан начин, већ гледа да пребаци проблем на следеће и да онда Македонија пропусти мигранте у Србију".

Премијер је подсетио да у Србију дневно долази око 1.000 људи и да се решење за овај проблем мора тражити заједно са ЕУ.

"Решење није у зидовима, већ у заједничкој и озбиљнијој политици земаља ЕУ којима замерам да немају довољно одговорну и озбиљну политику према овом проблему, али и свих нас осталих који се налазимо на том транзитном путу", поручио је Вучић.

Премијер је додао да ЕУ већ пружа подршку Србији кроз заједничке контроле, термовизијске камере, рачунаре, лекове, али да то није довољно.

"Нас је то на дневном нивоу до јуче коштало око 15.000 евра, а сада и више са доласком већег броја миграната. То српски буџет неће моћи да поднесе и зато ће бити потребна већа подршка ЕУ", поручује Вучић.

Оценио је, међутим, да талас миграната не утиче на укупну безбедносну ситуацију у Србији, приметивши да "мигранти не долазе да би правили инциденте".

"Они су побегли од несреће, рата и траже бољи живот, а не невољу", истакао је Вучић.

Зато им се, како је рекао, мора одати признање, јер у условима тешке ситуације и разумљиве борбе за преживаљавање број инцидената је "тако мали да је занемарљив".

Изразивши наду да ће Србија коректно да се односи према тим људима, Вучић је подсетио да је њихова жеља да оду што брже на неко друго место.

Вучић: Породилиште у Прешеву се више неће затварати

Премијер Вучић обишао је и Ванболничко породилиште у Прешеву у чију реконструкцију је српска влада уложила 115 милиона динара и поручио да се оно више никада неће затварати.

У изјави новинарима након обиласка породилишта, премијер је подсетио да оно није радило од 1988. и да ће после помоћи српске владе од 115 милиона динара, Европске уније од 250.000 евра и Албаније од 50.000 евра, ту годишње моћи да се обави 500 порођаја.

"Мислим да су услови изванредни. Тешко да у неком малом месту у Србији можете да нађете овакве услове", рекао је Вучић и у шали се обраћајући председнику општине Рагмију Мустафи рекао да је Албанија могла да уложи и више новца.

"Ови твоји су могли да дају више од 50.000 евра и то ћу Рами да кажем када га будем чуо после подне", рекао је Вучић.

Мустафа је захвалио српском премијеру на посети и истакао да обновљено породилиште посебно олакшава живот социјално угроженим трудницама које су до сада путовале, некад и више од 50 километара да би се породиле.

"Захвални смо и премијеру и Министарству здравља што су дали зелено светло за нова запошљавања, упркос закону који забрањује запошљавање за 2014. и 2015. Овде у породилишту је запослено десет медицинских сестара и два гинеколога", рекао је Мустафа.

"Србија нема никакве проблеме с државним новчаником"

Премијер Србије оценио је да је Србија на највећој могућој удаљености од банкротства или велике кризе.

Премијер је, оценивши писање британског Гардијана на ту тему као "глупост", рекао да су аутори текста користили застареле информације или да је било неких других разлога за такво писање и да је реч о подацима старим више од годину дана.

"Ми пре годину дана јесмо били у том делу, али више нисмо. Ми смо на највећој могућој удаљености од банкротства или велике кризе. Никакве проблеме са државним новчаником немамо", навео је премијер.

Говорећи о томе колико је ова Влада ефикасна у односу на неке претходне, премијер је рекао да не зна стање на "листи ефикасности и неефикасности влада", али да је уверен да ова Влада постаје све ефикаснија, о чему сведочи и његова најава да ће Србија знатно напредовати на "Дуинг бизнис" листи Светске банке.

"Волео бих да сачекате Дуинг бизнис листу где смо прошле године пали за 15 места и били на 92. месту. Сада вас обавештавам да ће наш раст бити најмање 35 или 45 места", истакао је Вучић.

Додаје да је Влада много радила и постигла велике помаке, а у вези с тим подсетио и да је ММФ одобрио прву ревизију без састанка Борда, а да у другој постоје само једно или два отворена питања.

Каже да је могуће да и друга ревизија прође без састанка Борда, "што значи да перфектно обављамо свој посао".

Премијер је у Прешеву истакао и да ће отпор и борба Србије против тероризма бити апсолутно немилосрдна.

"Ми се на веома озбиљан начин припремамо за борбу против тероризма. Наш отпор и борба биће апсолутно немилосрдни", поручио је премијер.

Председник Владе Александар Вучић посету Прешеву и Бујановцу започео је састанком са председником општине Прешево Рагмијем Мустафом.

Мустафа је председнику Владе уручио Захвалницу општине Прешево, као првом премијеру који је обишао тај крај, за шта је Вучић захвалио, уз опаску: "Није ваљда да сам ја први премијер који је дошао у Прешево".

На питање новинара Мустафи да ли му је дража посета Едија Раме или премијера Вучића, Мустафа је одговарао на албанском језику, а када су га новинари замолили за превод, премијер Вучић је у шали "превео" Мустафину изјаву "да му је било боље када је Рама дошао у Прешево".

С премијером су данас у посети Прешеву и Бујановцу били и министри Златибор Лончар, Александар Вулин и Небојша Стефановић, као и директор Полиције Милорад Вељовић и директор Канцеларије за југ Србије Зоран Станковић.

Министар Александар Вулин је новинарима у Прихватном центру у Прешеву рекао да Србија свим избеглицама из Африке, централне Азије и са Блиског истока обезбеђује храну, лекове, медицинску заштиту и смештај, али да то није довољно.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару