Скупштина о изменама Закона о полицији

Посланици републичког парламента завршили расправу у начелу о предлогу Закона о изменама и допунама Закона о полицији, а представници посланичких група који су учествовали у дискусији, најавили су да ће подржати предложене промене.

18.45 - Скупштина Србије завршила је расправу у начелу о предлогу Закона о изменама и допунама Закона о полицији.

17. 30 - Посланици владајуће коалиције, али и и посланици опозиције подржали су измене Закона о полицији.

14.10 - Посланици расправљају о изменама Закона о полицији.  

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је током скупштинске расправе да се усвајањем предложених измена највише доприноси већој заштити, бржој потрази за несталима и побољшању процеса управљања, преноси Танјуг.

Према Стефановићевим речима, изменама и допунама Закона о полицији предвиђено је стварање једне антитерористичке јединице МУП-а Србије, која би настала спајањем Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) и Противтерористичке јединице (ПТЈ).

Као још једну од измена закона, он је навео да би нестале особе полиција требало да почне да тражи одмах, чим се посумња да је почињено кривично дело.

Министар је рекао да ће измене и допуне закона омогућити каријерно напредовање за запослене у МУП-у, кроз праћење квалитета рада запослених, и додао да ће се променити начин за пензионисање у појединим случајевима.

Стефановић је додао да је нови Закон о полицији, чији је рок за доношење децембар 2015. године, у потпуности готов, али да је у процесу превођења, како би био послат на проверу Европској комисији.  

Стефановић је казао да је део закона измењен и због претњи терористичким нападима, и да је због тога промењен начин за ангажовање јединица у таквим случајевима, преноси Бета.

Министар је казао да министарство предлаже стварање само једне јединице за борбу против тероризма и појаснио да је Србија до сада у таквим случајевима имала противтерористичку јединице, специјалну антитерористичку јединицу и Жандармерију.

Једногласна подршка

Посланици владајуће коалиције, али и посланици опозиције из Демократске странке и Социјалдемократске странке (СДС) подржали су измене Закона о полицији, које би требало да унапреде рад МУП-а и реше проблеме у свакодневном раду.

Посланик Нове странке Зоран Живковић оцењује да су предложена решења добра.
У расправи, посланици владајуће коалиције и опозиције су истакли потребу да се што пре доносе нови, свеобухватан и квалитетан закон о полицији, а како је навела председница Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић из СНС-а, посланици треба да изврше притисак како би он што пре био усвојен.

Обрадовићева је навела да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић јуче обавио консултације са свим посланичким групама о предложеним изменама Закона о полицији када су, навела је, разјашњене многе нејасноће што је довело до тога да многи амандмани буду повучени.

У скупштинској расправи, министар Стефановић рекао је да се интензивно ради на припреми новог закона, а да су измене постојећег прописа предожене како би се у међувремену решили проблеми са којима се у свом раду МУП свакодневно суочава.

Током расправе, било је и питања о појединим истрагама убистава и покушаја убиства међу којима је и напад на бизнисмена Милана Бека, а министар Стефановић је између осталог рекао да ниједно хапшење унапред није најављивано, да се јавност обавештава по окончању хапшења и да МУП не даје информације док траје истрага.

Најављујући подршку предложеним изменама закона, посланик СПС-а Вања Вукић оценио је да је важно увођење два нова сектора у МУП, међу којима су сектор за људске ресурсе који ће омогућити каријерно напредовање у служби и сектор за медународну сарадњу и европске интеграције, важан за Србију због отварања једног од најтежих полглавља 24 у преговорима са ЕУ.

Вукић је навео да подржава предложено спајање ПТЈ и САЈ и додао да очекује да ће бити усвојен амандман СПС-а који предвиђа да министар буде одмах обевштен у случајевима ангажовања специјалне јединице.

Посланик СПО Александар Југовић рекао је да је намера МУП да се унапреди систем безбедности, наводећи да реорганизација Дирекције полиције која се тиче поглавља 24 из преговарачког процеса са ЕУ има за циљ усклађивање нашег система безбедности са стандардима ЕУ.

Реформе МУП су неопходне, сматра Југовић наводећи да су у прошлости у Србији пребијани и убијани политички неистомишљенци и новинари по налогу званичних државих органа, и да је Србија земља у којој је извршен атентан на премијера Зорана Ђинђића.

Посланица СВМ Елвира Ковач похвалила је интензиван рад на новом закону о полицији и навела да су због одређених околности које налажу хитност у поступању полиције предложене измене постојећег закона.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару