Читај ми!

Гашић: Србија гради политику помирења

Министар одбране Братислав Гашић каже да Србија гради политику помирења, сарадње и економског просперитета свих држава региона, ради даљег наставка процеса европских интеграција.

У разговору са заменицом помоћника америчког секретара одбране за Русију, Украјину и Евроазију Евелин Фаркаш, министар Братислав Гашић је поручио да без обзира на напад на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници, наша земља остаје конструктивна у погледу смиривања ситуације и унапређењу односа у региону, преноси Танјуг

Саговорници су се сагласили да је билатерална војна сарадња у сталном успону и најбољи део укупних односа две земље, саопштило је Министарство одбране Србије.

Сједињене Америчке Државе су највећи појединачни донатор Министарства одбране и Војске Србије. Донације се реализују у оквиру програма школовања припадника Министарства одбране и Војске Србије у САД, опремања и модернизације Војске Србије, опремања Центра за обуку јединица за мултинационалне операције у бази Југ и програма превенције сиде.

Тежиште сарадње ће и у будућности бити на заједничким вежбама, усмереним ка подизању оперативних и функционалних способности Војске Србије.

Гашић и Фаркаш нагласили су значај регионалне сарадње и регионалних иницијатива, у оквиру којих се национални капацитети промовишу у регионалне центре. Тако је Центар АБХО у Крушевцу добио статус Партнерског центра за образовање и обуку.

Министар одбране упознао је Фаркаш са информацијом да је недавно дата сагласност на предлог о заједничком ангажовању медицинских тимова Министарства одбране Србије и Националне гарде Охајо у Анголи 2017. године.

Србија је лидер у региону по броју ангажованих припадника у мултинационалним операцијама, а планирано је да у току ове године буде упућено око 670 припадника у свим ротацијама.

Гашић је захвалио на наставку пројекта "Хуманитарна асистенција", којим се планира наставак реновирања школа на територији општине Бујановац.

Министар одбране и Фаркаш разговарали су о сарадњи Србије са НАТО у оквиру програма Партнерство за мир.

Усвајањем Индивидуалног акционог плана партнерства, Србија је исказала спремност за јачање партнерства и сарадње у оквиру прокламоване војне неутралности.

Гашић истиче да је сарадња Војске Србије и КФОР-а одлична, што представља гарант безбедности на простору Косова и Метохије.

Тема разговора биле су и предстојеће Билатералне одбрамбене консултације, као и наставак сусрета на високом нивоу.

Састанку су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару