Наврачич: Србија најбољи партнер ЕУ у региону

Европски комесар за културу, образовање и младе Тибор Наврачич изјавио је током одвојених сусрета са Ивицом Дачићем, Јадранком Јоксимовић и Вањом Удовичићем да је Европска комисија свесна напора које Србија улаже на плану регионалне сарадње када је реч о областима из његовог портфолија.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић разговарао је са Тибором Наврачичем о учешћу Србије у комунитарним програмима ЕУ и реформама које у тим областима српска влада спроводи. 

Наврачич је истакао да је Европска комисија свесна напора које Србија улаже на плану регионалне сарадње када је реч о областима из његовог портфолија, али и на ширем плану, попут промоције европских вредности, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Истакавши значај образовања за развој друштва, као и регионалне сарадње у тој области за добробит младих, Дачић је комесара упознао са иницијативом Србије за установљење "Уније младих Западног Балкана" као платформе за успостављање одрживе сарадње међу младима и институцијама за младе, преноси Танјуг.

Како се наводи у саопштењу, та платформа треба да допринесе заједничкој борби против дискриминације, насиља и нетолеранције и, дугорочно гледано, резултира стабилношћу и напретком Западног Балкана.

Дачић и Навричич су на састанку разговарали и о предстојећој Конференцији о Западном Балкану, која ће се 27. августа 2015. године одржати у Бечу, закључује се у саопштењу.

Тибор Наврачич разговарао је и са министарком без портфеља задуженом за европске интеграције Јадранком Јоксимовић. Том приликом је истакао да је Србија најбољи партнер ЕУ у региону и изразио очекивања за још успешнију сарадњу.

Јоксимовић и Наврачич оценили су да су култура, образовање, млади и спорт најбољи мостови на којима треба градити сарадњу са ЕУ.

Јоксимовић је истакла да је Србија веома активна у програмима ЕУ из области науке Хоризонт 2020, културе и младих Еразмус +, саопштено је из кабинета Јоксимовић.
Како је оценила, кључни предуслов за одрживост економских реформи које влада спроводи су наставак реформе образовања, развој економије заснованог на знању и иновацијама и потребама тржишта.

Министарка Јоксимовић нагласила је да је Србија активна и на политичком нивоу по овим питањима, промовишући размену младих у региону у оквиру Берлинског процеса.
Она је такође изразила очекивања да ће у будућности размена младих и студената између Србије и земаља ЕУ бити још већа.

Саговорници су се сложили да у времену економске кризе сарадња у областима културе, образовања, спорта и младих има значајну улогу и у спољној политици ЕУ пошто, и као не толико видљива, доприности чвршћем повезивању међу држава.

Министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић истакао је, у разговору са Наврачичем, да је досадашња сарадња са Европском комисијом, као и са делегацијом ЕУ у Србији, била изузетна.

,,Учествујемо у раду више преговарачких група. Србија је прошле године први пут
учествовала у изради Извештаја о младима Европске комисије, активно учествујемо и у ЕУ конференцијама о омладинској политици са представницима младих", рекао је Удовичић.

Једна од тема разговора била је и учешће Министарства омладине и спорта у програмима ЕУ, где су представници министарства истакли одличне резултате остварене у склопу програма "Млади у акцији", али и значај новог програма ЕРАЗМУС +.

Удовичић је на састанку нагласио и актуелне приоритете Министарства омладине и спорта, а то су, како каже, унапређење запошљивости и услова за запошљавање младих, регионална сарадња у области омладине - формирање Уније младих Западног Балкана, спровођење Стратегије развоја спорта и учешће у међународним програмима у области спорта и омладине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи