Посланици осудили напад на Вучића

Посланици Скупштине Србије осудили су напад на премијера Александра Вучића у Сребреници. Сагласни су да је то био напад на државу, да је неопходно да починиоци одговарају, али и да Србија мора да настави политику помирења.

Шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић рекао је да то није био обичан напад већ покушај убиства и да очекује да се сви одговорни приведу правди, преноси Танјуг.

"То је био покушај убиства премијера, убиста мира и стабилности, јер су Вучић и Србија фактор стабилности у региону", рекао је Бабић и додао да је поносан на Вучићеву храбру, државничку одлуку да оде у Сребреницу.

Бабић је навео и да се ствари мору називати правим именом и "оне који су учествовали у линчу, и оне који су запаљивом реториком и чињењем или нечињењем допринели да се скрати стаза којом је пролазио премијер и пробије заститна ограда".

"Добри домаћини", како је рекао, свог госта нису ни испратили до излаза из Меморијалног цетра Поточари, већ су све посматрали са неколико стотина метара удаљености, рекао је Бабић.

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић оценио је да је покуссај атентата на премијера одговор на полирику мира и искреног регионалног помирења и на пружену руку председника владе која води управо ка искреном регионалном помирењу.

"Извињења и осуде званичника БиХ су апслоутно недовољне, ми очекујемо да се покажу на делу и да што пре пронађу починиоце и организаторе напада", рекао је Милићевић.

Посланик СДПС Милорад Мијатовић указао је да је премијер на достојанствен начин отишао у Сребреницу да ода почаст жртвама, али да "многи не могу да схвате да Србија данас није Србија деведесетих".

"Вучић је отиссао из посстовања према жртвама, али и из одговорности према Србији која је отворена за добросуседску сарадњу. То није био формалан, већ истински гест", рекао је Мијатовић.

Организација скупа, додао је, није била на високом нивоу и организатори морају да испитају где су били пропусти.

Посланица Нове Србије Дубравка Филиповски навела је да БиХ мора да преузме одговорност, као и да мора да спроведе истрагу о нападу и да Србија на томе инсистира.

"Тачно је да су нассе службе упозравале на могућност инцидента, али не и оваквог напада, атентата. Вучић је пружио руку помирења, приоритет Србије је сарадња и изградња добрих односа И ми од тога нећемо одустати", рекла је Филиповски.

Напад на Вучића у Поточарима осудила је и опозиција.

Шеф посланичког клуба ДС Борислав Стефановић рекао је да је напад на премијера за сваку осуду и нессто ссто је цео регион вратило много корака уназад.

"Требаће пуно снаге, разговора и позитивних ствари да би се тај један штетан догађај исправио", рекао је Стефановић и додао да је напад био лош пе свега за жртве.

Починиоци морају да одговарају, али да не треба стварати нове поделе већ регионална спољна политика Србије треба да буде у правцу правог помирења и стабилизације односа, додао је Стефановић.

"Напад на премијера је напад на државу, ко год он био и где год се напад десио. Ја знам да Вучић није иста особа као ссто је био, али сам сигуран да се ово не би десило да је неко други председник владе”, рекао је Стефановић.

Посланик СДС Марко Ђуришић рекао је да та странка осуђује напад и да је највећа одговорност на организаторима који су били дужни да заштите премијера Србије.

"Све што се дешавало уочи обележавања злочина у Сребреници није допринело помирењу и надам се да намера владе остаје да се побољссају односи у региону", рекао је Ђуришић.

Посланик Нове странке Зоран Живковић оценио је да је недопустиво оно што се десило у Сребреници.

"Ако зовете председника владе да дође на један скуп, морате то потпуно обезебдити. То значи да ни звиждук не може да се чује или немојте да зовете", рекао је Живковић у парламенту. Он је додао да односи Срба и Бошњака нису односи српских и бошњачких политичара.

Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет, оценио је да је напад чин непосстовања жртава, нарушавање пијетета према страдалима, у Сребреници, али другим жртвама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи