Читај ми!

ЕУ тражи темељну истрагу напада на Вучића

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини затражила је у име ЕУ темељну истрагу напада на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, а више европских функционера осудило је инцидент.

Очекујемо да власти Босне и Херцеговине спроведу пуну истрагу, поручила је Федерика Могерини у саопштењу за медије и истакла да је напад нарушио дух комеморације за жртве Сребренице, преноси Танјуг

Могеринијева је упутила изразе солидарности премијеру Александру Вучићу због напада у Поточарима.

"Шаљем изразе солидарности Вучићу који је исказао храброст одлазећи у Сребреницу. Мир се може постићи једино помирењем", написала је Могеринијева на Твитеру. 

Генерални секретар Савета Европе Торнбјорн Јагланд осудио је напад каменицама на премијера Вучића у Поточарима.

"Осуђујем данашњи напад на премијера Вучића. Поточари би требало да буду место за промишљање и помирење, а не за насиље", написао је Јагланд на Твитеру.

Комесар за европску политику суседства и преговоре Јоханес Хан на Твитеру је написао да комеморација значи пружање руке другима и да је потребно поштовање. "Достојанство и поштовање се морају очувати", поручио је Хан.

Шеф британске дипломатије Филип Хамонд поздравио је то што је премијер Србије присуствовао комеморацији у Сребреници и истовремено осудио начин на који су, како наводи, "неки појединци покушали да униште достојанственост данашњег скупа".

"Не сме се дозволити да њихови потези умање вредност осећања већине; да земље и народи западног Балкана морају заједно да иду напред у процесу помирења и сарадње", наводи се у саопштењу Форин офиса, "после вести да је мања група људи бацала каменице на премијера Вучића". 

Хамонд је навео да су се људи из целе БиХ, региона и међународне заједнице окупили у Поточарима да би одали пошту жртвама геноцида у Сребреници и жртавама на свим странама у сукобу у БиХ.  

И потпредседница странке социјалиста и прогресиваца у Европском парламенту Тања Фајон осудила је на Твитеру напад на премијера Вучића.

"Оштро осуђујем напад на Александра Вучића у Поточарима. То није прави пут ка помирењу људи који морају да живе заједно", написала је Фајонова. Посланица Европског парламента је рекла да се морају користити речи, а не камење”.

Македонски председник Ђорђе Иванов, који је на комеморативном скупу у Поточарима био у непосредној близини српског премијера Александра Вучића, рекао је да је "замало избегнута ескалација ситуације" када је нападнут премијер.

Македонски председник је рекао да је мета напада групе људи у Поточарима очигледно био српски премијер, наводи се у саопштењу председника Иванова.

Амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви рекао је да је напад на премијера Вучића био напад и на толеранцију и мир на Балкану.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи