Читај ми!

Хомбах: Вучић веома важан партнер

Бивши Координатор пакта стабилности Југоисточне Европе и директор медијског концерна ВАЦ Бодо Хомбах оценио је исправним то што је канцеларка Ангела Меркел управо сада у Београду дала јасан политички сигнал и нагласио да је српски премијер Александар Вучић својим деловањем постао важан партнер.

"Поузданост и паметно, интегративно деловање чине Вучића веома важним партнером. То су најбоље претпоставке за једну издрживу и пуну поверења сарадњу, која је почела, али која мора бити интензивнија и перманентнија", рекао је Хомбах Танјугу, коментаришући управо завршену посету Мерклове, која је у Београду похвалила напредак Србије.

Хомбах, који важи за првокласног познаваоца Балкана, наводи да највећи број дипломатских посматрача означава Вучића као добитак за Србију.

''Вучић се поштује као личност од интегритета и он и, под најтежом констелацијом односа, делује интегративно на унутрашњем и кооперативно на спољашњем плану'', рекао је Хомбах.

Наглашава да се Вучић може ослонити на "велики демократски доказ поверења".

Оцењујући исправним што је Меркелова, управо, сада у Београду "дала политички знак" и указујући да је, на другој страни била коришћена неправда, започета пре 20 година, за писање резолуција које ''ране отварају'', Хомбах је приметио да су у Савету безбедности Русија и земље запада поново увучене у свађу.

''У временима препуним конфликата, нужни су разумевање и попуштање. У временима новог популистичког завођења народа важна је трезвеност. У једном времену, у коме брутални терор свима прети, заједништво је егзистенцијално. Седамдесет милиона избеглица, што је више него икада после рата, представља огроман, хуманитарни и социјални изазов. И на Балкану, на појединим местима, такође, ''кува''. То је преоптерећена Европа скоро превидела"истакао је Хомбах.

Наводи како је Меркелова, међутим, препознала да је важно Балкан умирити и осигурати стабилност и привредни напредак'.

Говорећи о ''домаћим задацима'' и нужним реформама које се стављају пред Србију, Хомбах је оценио да и други имају изазове и подсетио да је он, као координатор Пакта стабилности ЈИЕ (2000-2002), знао, без скривања, да уздахне и каже ''Мој Балкан је Брисел''.

Хомбах је рекао како се нада да се ''због фиксирања на грчку трагедију неће замрачити увид да се Југоисточној Европи још пуно мора помоћи при изградњи'' и додао да многа обећања чекају на испуњење.

''Нади за бољу будућност потребан је видљиви напредак. Мој одговор је да обе стране имају 'домаће задатке' испред себе. Не ради се о интервенцији и одређивању са стране, већ о колегијалној и пријатељској сарадњи на заједничким циљевима. У сваком случају, ја с нестрпљењем чекам на напредак, пошто из искуства знам, колико је Србија важна за стабилност целог региона'', истакао је Хомбах.

Хомбах је својевремено, као специјални координатор Пакта стабилности за Југоисточну Европу, институције иза које није стајала само ЕУ, већ и ОЕБС и скоро цела међународна заједница, успео да на првој донаторској конференцији 2000. године сакупи око 4,7 милијарди евра за балканске земље.

Хомбах (1952), чији је кум на венчању био покојни српски премијер Зоран Ђинђић, важи, како га описују немачки медији, за моћног човека, који је, додуше, активну политику заменио привредом, али је и даље остао у најбољим контактима с политичарима.

Хомбах је преседник Академије за истраживање и подучавање практичне политике и хонорарни професор на универзитету у Бону, писац колумни у диселдорфском дневникуХанделсблат, члан управа фондација и фирми и човек за кога су немачки медији писали да зна да вуче конце из сенке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару