Читај ми!

Реаговања на посету Ангеле Меркел

О реформама и европској перспективи Србије, немачка канцеларка разговарала је и са представницима цивилног друштва. За подршку у отварању поглавља која се тичу људских права замолио је и заштитник грађана Саша Јанковић. И цивилно друштво и званичници и немачки медији у позитивном тону говоре о посети Ангеле Меркел Србији.

У прилог томе и оцена известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Макалистера који у ауторском тексту за "Фракфуртер рундшау" каже да је Србија направила напредак који пре пар година многи не би могли ни да замисле.

Од немачке канцеларке премијер се опростио и на Твитеру.

"Задовољни смо посетом канацеларке Меркел, њеном оценом реформи које спроводимо и подршком нашем европском путу", пише на Твитеру.

Подршку читају и они који се најдиректније баве евроинтеграцијама. За њих је симболичан и тренутак у коме Меркелова долази, јер Европу муче и друге бриге.

"Када вам немачки канацелар или председник владе тако моћне државе као што је Немачка, посебно у моменту када се баве огромним проблемима које еврозона има као таква - питањем грчког дуга, када вам каже: рачунамо на Србију у ЕУ,  то јесте нешто што нам је у овом моменту било јако потребно", каже шефица преговарачког тима за европске интеграције Тања Мишчевић.

Маја Бобић из Европског покрета у Србији мисли да је јако добро што посета није отаказана.

"Било је реално и могуће очекивати да у светлу догађаја у Грчкој дође и одржи тај план да посети три земље Балкана. Мислим да је то порука да Немачка јесте заинтересована упркос томе што нисмо у врху европскеагенде ", наводи Бобићева.

На то која је кључна реч позитивног тона, аналитичари различито гледају. Изјаве дате у Београду сматрају се, између осталог, балансирањем става који је Берлин имао према дијалогу Београда и Приштине. Стога је, из политичког угла - кључна реч компромис.

"Нагласила је спремност за компромис, а ми знамо да у ЕУ ништа не цене као спремност за компромис, и склапање таквих договора у којима свако нешто губи да би сви заједно нешто добили ", каже Соња Лихт из Београдског фонда за политичку изузетност.

Иако компромис брже листа странице преговарачких поглавља, нема тачног датума када ће прво од њих бити и отворено. За привреду и оне који знају како Немци послују, реч Ангеле Меркел је важна јер је виде као жиранта за немачка улагања.

"Не може се очекивати улагање иједне велике немачке компаније у Србију док не буду добили сасвим прецизне политичке сигнале од политичког врха да је у Србији стабилна и повољна ситуација, да има перспективу за дужи период ", каже некадашњи амбасадор у Немачкој Иво Висковић.

И председник Немачко-српског привредног удружења Роналд Зелигер истиче значај политичке ситуације.

"Ако канцеларка изражава поверење политичком ситуацијом у Србији то је сјајно ", каже Зелигер.

Посетом немачке канцеларке Србији после четири године баве се и немачки медији. Констатују да је то важан сигнал подршке за Србију и да је Влада добила похвале за своју политику.

Обилазак региона различито читају - од тога да Немачка жели Балкан у Унији како земље не би потпале под утицај Русије, преко става да се упркос ситуацији у Грчкој не заборавља остатак Балкана, до тога да ће Немачка морати да се укључи и помогне у решавање растућег броја избеглица који путују кроз Србију.

Напредак за Србију - земљу кандидата за ЕУ, која је од земље несигурне стабилности постала фактор стабилности и партнер на Балкану, наслов је и на немачком јавном сервису.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару