Читај ми!

Мишчевић: Отварање поглавља 35 можда пре децембра

Порука немачке канцеларке Ангеле Меркел о отварању поглавља је ветар у леђа на путу Србије ка ЕУ, оцењује шефица преговарачког тима Тања Мишчевић. Додаје да постоји могућност да пре децембра буде отворено поглавље 35 о Косову.

Taња Мишчевић у изјави Танјугу напомиње да поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права, због техничких процедура не могу до тада бити отворена, те да је потребно испунити "политичке услове".

Мишчевићева је објаснила да у поглављима 23 и 24 постоје мерила за отварање, да су треће верзије акционих планова, те да је план да оне буду представљене државама чланицама током јула.

"Од септембра креће процедура која има неколико корака и на основу искустава претходних држава, рецимо Црне Горе, она се не може у потпуности завршити за четири до пет месеци. И зато најчешће говоримо о томе да је поглавље 23 и 24 могуће отворити најраније у децембру, ако се испуне политички услови", рекла је Мишчевић.

Шефица преговарачког тима је рекла да нема сумње да је јак ветар у леђа кад канцелар тако моћне државе пружи подршку и простор за наставак компромиса како би што пре отворила прва поглавља за преговоре.

Према њеним речима, Србија је још једном добила поруку која је за њу увек важна - да има јасну перспективу чланстава у ЕУ, уз потребу испуњавања свих критеријума доласка до чланства.

Додаје и да је Ангела Меркел, поред спремности Србије на компромис, истакла и значај реформи у Србији, а то све заједно игра најзначајнију улогу у процесу европских интеграција.

Како каже, нико не може бити потпуно прецизан у вези са термином и датумом отварања поглавља, а о поглављу 35, које се тиче Косова, не зна се превише.

Истовремено, она додаје да постоји могућност, како то најављује и Немачка, да прво поглавље које ће бити отворено буде поглавље 35, што ће бити могуће и пре децембра.

"За поглавље 35 немамо превише техничких детаља, што даје могућност да политички оно буде много брже него што је то у случају било ког другог поглавља", рекла је Мишчевићева.

Говорећи о коришћењу претприступних фондова ЕУ којима ове године Србија први пут самостално управља, Мишчевићева је рекла да је то велики изазов, али да не бисмо добили могућност да сами распоређујемо 190 милиона евра, колико годишње Србија добија, да нисмо за то способни.

"Та могућност се даје кад прођемо врло ригорозну контролу ЕУ", рекла је Мишчевићева.

Србија ће, каже Мишчевићева, као земља кандидат моћи да аплицира и за новац за инвестиције у оквиру плана председника ЕК Жан-Клода Јункера који ће бити потписан 22. јула.

Како каже, реч је о огромним средствима, односно о 318 милијарди евра, али да та средства у овом моменту тек треба привући.

Новооформљени Европски фонд за стратешке инвестиције биће попуњен средствима у износу од 21 милијарде евра, али Јункер тврди да ће ефекат рада тог фонда по европску привреду бити 15 пута већи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару