Читај ми!

Брисел озбиљно доживљава Србију

Србија се не плаши економских реформи, али сам од председника Европске комисије Жан Клода Јункера тражио подршку у очувању регионалне стабилности, каже за РТС премијер Александар Вучић. У Бриселу озбиљно доживљавају Србију. Могућа посета председника Европске комисије Србији у октобру, напомиње Вучић.

Премијер Александар Вучић каже за РТС, након састанка у Бриселу са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером, да је видео искрен однос према Србији и да је Јункер као и канцеларка Ангела Меркел похвалио је српске економске реформе.

Вучић истиче како су економске реформе високо поштоване у Бриселу и додаје како мисли да Србија има јасан сигнал да је у ЕУ добродошла.

"Важно је да је шеф европске владе показао искрен и отворен однос и велико поштовање према Србији. Оно што је похвалио, као и што је урадила немачка канцеларка јуче, то су српске економске реформе и нашу храброст да у то уђемо, посебно у време рецесије и после поплава", рекао је Вучић.

На питање о чему је још све разговарао са Јункером, премијер Вучић одговара да је најпре било речи о ситуацији у региону.

Србија се не плаши економских реформи, каже премијер и додаје како је Јункера молио за подршку и помоћ у очувању регионалне стабилности.

Напомиње да може бити проблем уколико се односи у региону заоштре до тих размера да постане немогуће контролисати их.

"Ми нисмо овде дошли да плачемо ни да молимо за новац. Дошли смо да тражимо подршку, што је реткост, јер људи овде углавном траже паре", указује Вучић.

Понавља како мисли да ћемо у Јункеру имати доброг пријатеља и најављује како је његова посета Србији могућа већ у октобру.

Вучић истиче да на све озбиљнији начин Србију доживљавају у Бриселу и додаје како је велика разлика у третману Србије сада и пре четири године.

Указује како је евидентно да је главна тема у Бриселу забринутост за ситуацију у Грчкој и додаје како европски званичници најпре траже озбиљност и сигурност коју су у Србији препознали.

"Грци су наши пријатељи, њима желимо све најбоље и ниједну лошу реч о томе нећу рећи, али ми на другачији начин видимо како би требало да изгледа наша будућност и да решавамо наше економске проблеме. Мислим да то овде у Бриселу умеју да поштују и цене", рекао је Вучић.

Говорећи о посети немачке канцеларке Ангеле Меркел, Вучић истиче да је поносан на то какве је речи користила описујући Србију и додаје како се Јункер користио још лепшим изразима да објасни свој однос према Србији.

"За мене је то велика мотивација да радимо још јаче и снажније", наводи премијер Вучић.

Упитан да ли је у Бриселу било речи и о путу Србије ка ЕУ и преговорима са Приштином, Вучић понавља како смо спремни за разговоре са Приштином и да се чека њихово изјашњавање о другом предлогу о ЗСО.

Указује како се Београд нада наставку преговора са Приштином до краја месеца и додаје да не зависи све од нас, јер, како каже, за "танго је потребно двоје".

"Добро је што су канцеларка Ангела Меркел и Жан Клод Јункер приметили да, ако неко не жели да игра тај танго, онда не можете онога ко је спреман и ко је на подијуму због тога да осуђујете", поновио је Вучић.

Ипак, уколико буде постигнут договор о ЗСО, то би значило да имамо и више од онога што је потребно за отварање поглавља, закључује премијер Вучић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару