Читај ми!

Сенић: Убрзати евроинтеграције Запаног Балкана

Председник скупштинског Одбора за европске интеграције Александар Сенић рекао је да би требало убрзати европске интеграције региона Западног Балкана и да је после уласка Хрватске у ЕУ, Србија регионални лидер у процесу европских интеграција.

Александар Сенић, као председник Одбора за европске интеграције, са делегацијом тог скупштинског тела, борави у Бањалуци од 8. до 10. јула, на позив председника Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Скупштине Републике Српске Бранислава Бореновић, саопштио је СДС чији је Сенић члан.

Делегација Скупштине Србије се, додаје се, осим са Бореновићем, састала и са председником Одбора за привреду Душаном Берићем и члановима тог одбора, као и са министром привреде у Влади Републике Српске Златаном Клокићем, преноси Танјуг.

Сенић је рекао да Србија подржава територијалну целовитост БиХ и поштовање Дејтонског споразума, према коме Република Српска и Србија имају права на специјалне везе.

"Србија жели најбоље могуће односе са БиХ. Постоје отворена питања, попут питања оптужених за ратне злочине током грађанског рата деведесетих и та питања би требало да решавају надлежни органи, при чему би требало да се поштује принцип да је кривица индивидуална, а не колективна и да је на свим странама било злочина", сматра Сенић.

Рекао је и да би државе региона требало тесно да сарађују у циљу унапређења економске сарадње, изградње путне и енергетске инфраструктуре и сарадње у области евроинтеграција.

На састанку је предложена иницијатива да до краја године буде организован састанак чланова одбора задужених за питања европских интеграција из сва три парламента у БиХ и Одбора за европске интеграције Скупштине Србије.

Предложено је и да буде организован састанак представника локалних самоуправа из пограничних општина Србије и Републике Српске са темом "Како да локалне самоуправе што боље користе ИПА 2 фондове Европске уније".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару