Читај ми!

Већини странака у Војводини против промене изборног система

Предлог Демократске странке за измену изборног система у Војводини је за већину странака у покрајинској скупштини неприхватљив уз образложење да је почела изборна година. У СВМ-у кажу да немају ништа против, али да још нису заузели став о томе, док из ЛСВ поручују да нису стигли да га размотре, јер је недавно стигао.

За СНС предлог демократга је неприхватљив и неозбиљан, јер је, пре свега, дат у изборној години, односно непосредно уочи покрајинских избора, преноси Танјуг.

"Мислим да је врло неозбиљно мењати изборни систем непосредно уочи избора", рекао је шеф посланичке групе СНС у Скупштини Војводине Предраг Матејин новинарима уочи седнице покрајинске скупштине, на чијем су дневном реду извештаји о прошлогодишњем пословању неколико јавних предузећа, фондова и организација.

Матејин је подсетио да је изборни систем у покрајини већ измењен пре нешто више од пола године, на иницијативу ЛСВ-а која је партнер ДС-а у владајућој покрајинској коалицији.

Навео је да је та промена прихваћена у покрајинској скупштини, јер дотадашњи комбиновани, пропорционално-већински систем "није био добар, пошто је омогућио да ДС, са нешто више од 20 одсто подршке бирача освоји скоро половину мандата у скупштини".

Шеф посланичке групе СНС је истакао и да та врста "самоиницијативе ДС није пут којим треба ићи" и додао да би и то питање измене изборног система у покрајини требало решавати кроз рад Акционе групе за измену политичког система Србије.

Матејин је рекао да је ДС "своје време пропустила протеклих 15 година" и оценио да је та странка "прилагођавала изборни систем како јој је одговарало па тако и сад покушава да изменама било чега дође до бољег рејтинга, али је сад касно за то".

Шеф посланичке групе коју у Скупштини Војводине предводи СПС Павле Будаков сматра да "није ни рационално ни прихватљиво" мењати изборна правила у изборној години.

Напомињући да покрајински избори нису сувише далеко, Будаков је новинарима рекао да је тај предлог ДС-а неприхватљив и дат у моменту кад му није време, поготово ако се има у виду да је у току рад Акционог тима при Скупштини Србије, који на нивоу републике ради на изменама политичког система, што укључује и измену изборног.

Шеф посланичке групе СВМ Шандор Егереши напомиње да ће о тој иницијативи ДС-а бити обављене консултације у странци и додаје да тим поводом у СВМ-у још није искристалисан став.

Егереши је подсетио на то да се СВМ залагао за останак ранијег система у покрајини, по којем је половина посланика бирана пропорционалним, а половина већинским системом.

"То би и сад било правичније, јер имамо локалних самоуправа које немају посланике у скупштини, а по овом пропорционалном систему, нажалост, ниће их ни имати", рекао је Егереши новинарима.

Поводом критика да је ДС дала предлог измена изборног система у изборној години, Егереши је рекао да је у историји српског вишестраначја било разних иницијатива у последњем моменту и додао да с тим у вези он нема негативан став.

Шеф посланичке групе ЛСВ и потпредседник покрајинске скупштине Душан Јаковљев рекао је да се у изборној години изборна правила не мењају.

Свој став о изборном систему та странка је показала прошле године у Скупштини Војводине, када је предложила измену комбинованог у пропорционални, која је у овом истом скупштинском сазиву и прихваћена, навео је Јаковљев.

Јаковљев је додао да је тај предлог ДС-а послат пре два-три дана па није било времена да га размотре и о њему се изјасне страначки органи ЛСВ.

Шеф посланичке групе ДС у војвођанској скупштини Борислав Новаковић рекао је новинарима, поводом примедби на предлог измене изборног система, да не види никакав проглем у томе што је дат у изборној години која је, како је додао, почела пре 17 дана.

Новаковић је рекао да не види у томе никакав проблем, тим пре што Радна група при републичком парламенту све време говори о реконструкцији политичког система а унутар те реконструкције и о промени изборног система.

"Ако је то могуће радити на републичком нивоу, у изборној години, зашто се то не би могло радити и у покрајини", истакао је Новаковић.

Новаковић је претходног дана изјавио да је ДС предала предлог председнику Скупштине Војводине и шефовима других посланичких група, за измену изборног система.

Идеја демократа је да се за наредне изборе за Скупштину АП Војводине примењује персонализовани пропорционални систем уместо садашњег чистог пропорционалног изборног система.

"Овом изменом изборног система би се постигло да посланике бирају грађани, а не странке, као што је до сада био случај", рекао је Новаковић, истичући да је то главна врлина предложеног решења, што даје наду да ће оно добити подршку и њихових коалиционих партнера у Војводини и других посланичких група.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару