Читај ми!

Србија искрени и отворени партнер Немачке

Сусретом са председником Србије Томиславом Николићем, немачка канцеларка Ангела Меркел завршила је посету Београду. Меркелова истакла да ЕУ мора да води рачуна о замору грађана у процесу евроинтеграција. Премијер Вучић испратио канцеларку на аеродром.

Председник Томислав Николић је немачку канцеларку Ангелу Меркел примио у Палати "Србија", где су разговарале делегације двеју земаља.

Теме разговора биле су процес прикључивања Србије Европској унији, односи у региону, економска и билатерална сарадња.

Николић је канцеларки пожелео добродошлицу, као веома драгом госту, истичући да она у веома комплексним околностима успева да балансира однос ЕУ и Русије, као и да успешно води своју државу и економију, саопштила је председникова Служба за сарадњу са медијима.

Николић је рекао да је Србија искрено посвећена свом европском путу, да спроводи реформе и очекује од Немачке да јој помогне у томе.

"Грађани Србије осећају замор у вези са евроинтеграцијама и потребан је подстрек на том путу", нагласио је председник.

Говорећи о регионалној сарадњи, председник је рекао да су односи у региону изванредни.

"Ми смо поносни на то, Србија није извор нестабилности на Балкану и мирно реагује на провокације", рекао је Николић и нагласио посвећеност руководства Србије да млади живе мирно, као и све будуће генерације.

Председник је навео да су и економски односи две земље изванредни и да Србија не тражи помоћ од Немачке. Навео је да је Немачка један од највећих донатора у Србији и да смо на томе веома захвални.

"Са нама можете да разговарате као са искреним и отвореним партнером," нагласио је Николић.

Канцеларка Меркел захвалила je председнику Србије на искреним речима, похваливши жеље и напоре Србије да уђе у Европску унију.

"Веома је добро то што сте рекли да је Србија на чврстом путу ка Европској унији и ми морамо да пазимо на замор грађана у евроинтеграцијама", рекла је Меркелова.

Говорећи о сарадњи унутар Европске уније, канцеларка је нагласила да постоји перцепција да се води ригиднија политика и да поједине чланице ЕУ имају другачија схватања демократије.

"Наша политика је постигла резултате, ми смо успели да подстакнемо сарадњу," нагласила је канцеларка Меркел.

Говорећи о безбедносним изазовима у Европи, канцеларка је рекла да Немачка настоји да пропаганда исламских екстремиста не дестабилизује регион.

"Постоји опасност да муслимански екстремисти утичу на муслимане у Босни и Херцеговини и дестабилизују Европу", каже канцеларка.

Председник Николић указао je на чињеницу да Србија представља фактор стабилности у региону, као и на то да је Србија на позицији између Европе и Русије, што је понекад добро, а понекад није.

"Ми не можемо да се одрекнемо ни једног ни другог пријатеља и то је проблем који настојимо да превазиђмо", нагласио је Николић.

Меркелова је на крају састанка изразила жељу да са председником Србије поново разговара о ситуацији на Балкану јер, како је рекла, председник Николић изузетно добро познаје ситуацију у региону.

Састанком са председником, немачка канцеларка завршила је званичну посету Београду. Премијер Србије Александар Вучић испратио је Ангелу Меркел на Aеродром "Никола Тесла", одакле је отишла у Сарајево.

Премијер је, на свом Твитер налогу, написао да је Србија задовољна посетом немачке канцеларке.

"Задовољни смо посетом канцеларке Меркел, њеном оценом реформи које спроводимо и подршком нашем европском путу", навео је Вучић.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је у Београд стигла из Тиране, јуче око 19 часова, а свечани дочек приређен је испред Палате "Србија". Други дан посете започела је разговором са представницима цивилног сектора.

Меркелова је у Београду поручила да Србија може да рачуна на подршку Берлина на путу ка Европској унији и да је питање времена када ће прва преговарачка поглавља бити отворена.

Канцеларка је нагласила да се напорима Србије мора одати признање и да ће Немачка то ценити и позитивно оценити. У разговорима је истакнуто и да, поред различитог виђења проблема Косова и Метохије, две земље немају отворених билатералних питања.

Меркелова је позитивно оценила и реформе које је Србија предузела и поручила да оне дају прве резултате, те да процене ММФ-а воде у том правцу.

"Људи морају да стежу каиш, али те мере дају прве резултате, а у том правцу иду и процене ММФ-а", рекла је Меркелова и додала да то показује да српска привреда ради на доброј основи.

Након разговора са премијером, који ју је дочекао на аеродрому, уследила је заједничка вечера у вили "Бокељка". Вучић је после тога рекао да је канцеларка умела да поштује економске реформе које је Србија спровела, које нашој земљи отварају врата у свету, а које, како је рекао, само ми Срби не умемо да поштујемо.

Сумирајући утиске након вечере са Меркеловом, која је трајала сат дуже од предвиђеног времена, што је прилично неуобичајено за канцеларку која се увек у минут држи планираног распореда, Вучић је за Блиц рекао да је то почаст и за Србију и за њега лично.

"То је почаст за Србију, али и сатисфакција за мене лично, то јест потврда да сам радио вредно и посвећено, а нека ми се у Србији и даље смеју и нека мисле да не знам шта радим", истакао је премијер.

Вучић је Меркеловој поклонио књигу о Николи Тесли из ограничене серије, која се не може наћи у слободној продаји.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару