Читај ми!

Вучић у Поточарима – тешка, храбра и неопходна одлука

Премијер Александар Вучић у суботу ће представљати Владу Србије у Поточарима на годишњици масакра у Сребреници. Српска јавност оцењује ту одлуку као тешку и храбру, али и неопходну. Различите поруке упућују званичници из БиХ.

У сенци посете немачке канцеларке и резолуције о Сребреници остала је одлука да премијер Александар Вучић оде у Поточаре.

"Kао председник Владе представљам Републику Србију у Сребреници 11. јула", рекао је синоћ Вучић након седнице Владе.

Тешка, храбра, неопходна – тако српска јавност оцењује одлуку премијера да иде у Сребреницу.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт сматра да је Вучићева одлука врло значајна. "Важно је то да премијер Србије буде у Сребреници и то сигурно не одлази у лакој ситуацији", каже Соња Лихт. 

Професор Факултета политичких наука Иво Висковић каже да је "задње што треба да се догоди" то да премијер у Поточарима доживи неку врсту напада јер би то дезавуисало све добре жеље и напоре и охладило односе у региону. 

"Одлазак премијера Вучића би имао додатну тежину тим пре што је он био део политичке номенклатуре деведесетих и његов одлазак у Сребреницу би означио и раскид са тим деведесетим годинама и политиком која је тада вођена", истиче директор Центра за регионализам Александар Попов.

Таквих раскида било је и раније. Бивши председник Борис Тадић извињавао се више пута – први пут пре десет година. Пре пет разговарао је са "Мајкама Сребренице". Актуелни председник Томислав Николић такође се извинио због почињеног злочина.

"Извињавам се за злочине које је у име наше државе и нашег народа починио било који појединац из нашег народа", рекао је Николић. 

Ипак, оно што се свим српским званичницима из Босне и Херцеговине замера јесте што злочин не зову геноцидом. Тако и из Сребренице, у коју ће премијер отићи за три дана
две опречне поруке од истог човека – председника општине.

Ћамил Дураковић у интервјуу за НИН Вучићу жели добродошлицу и позива га на кафу. За Бету каже биће добар домаћин ако Вучић буде добар гост.

"Ако нема признања геноцида, нема ни искреног кајања. Сада је на Вучићу да оцени на шта ће свести своју посету 11. јула – да ли долази да призна и покаје се у име српског народа или долази да нас понизи и негира", рекао је Дураковић.

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић касно вечерас поручује да долазак Вучића не сматра историјским јер су то чинили и други званичници Србије. Искорак би, каже, био тек уколико би српски званичници признали геноцид.

За госта из Србије у Поточарима неће бити додатног обезбеђења јер се очекује да све буде у реду, тврди министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Уз српску, сребреничким жртвама поклониће се чланови више од 80 делегација. Одлуком Савета министара БиХ, 11. јул проглашен је Даном жалости на нивоу целе земље.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару