Фокус Немачке – сарадња у региону

Посета немачке канцеларке Ангеле Меркел Београду је изузетно значајна, а поруке које носи су охрабрујуће, оцењују гости емисије "Око" на РТС-у.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, професор на Факултету политичких наука Иво Висковић и председник Немачко-српског привредног удружења Роналд Зелигер говоре за РТС о посети Ангеле Меркел Србији и порукама које је упутила Беоргаду.

Марко Чадеж истиче да је фокус немачке политике подршка сарадњи међу земљама Западног Балкана.

"Посете овог типа су важне, јер отварају могућности за покретање нових пројеката који би требало да испуне животом овај регион", рекао је Чадеж у специјалном издању емисије "Око".

Истакао је да је у последњих годину и по дана приметна нова динамика када је реч о односима региона, сарадњи и о великим инфраструктурним пројектима. "То је изузетно важно како би дошли до већег економског раста", рекао је Чадеж.

Чадеж је рекао да се не може у потпуности одвојити политичка стабилност и економска сарадња, а за политичку стабилност је потребно да постоји руководство које се труди и жели да унапреди амбијент и привуче инвестиције. "Инвеститор мора да зна шта може да очекује за 10 и 15 година", рекао је Чадеж.

Коментаришући што је Меркелова одвојила време сада, када ЕУ има великих проблема са Грчком, он је рекао да је то сигнал посвећености.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт рекла је да је посета немачке канцеларке невероватно значајна јер се догађа у тренутку који је тежак за Европу.

"За нас је важно да је она очигледно била у добром расположењу и задовољна оним што Србија постиже", рекла је Соња Лихт.

Према њеним речима, најзначајнији тренутак је то што је Меркелова нагласила да је Србија спремна за компромис у дијалогу са Приштином. "Немачкој је јако стало да бриселски дијалог уроди плодом јер је Берлину као и другим чланицама ЕУ стало да се стабилизује регион", рекла је Лихтова. 

Професор на Факултету политичких наука и бивши амбасадор Србије у Берлину Иво Висковић рекао је да су поруке Меркелове оно на шта се дуго чека.

То је оно што дуго очекујемо, да ће Немачка ценити напор у преговорима са Приштином, а не само резултате, јер на њих утиче и друга страна, рекао је Висковић.

Говорећи о отварању поглавља, Висковић је указао да Меркелова формулацијом "отварање поглавља је питање времена" није дала обећање које не може да оствари, али да је порука више него позитивна.

Роналд Зелингер, председник Немачко-српског привредног удружења и генерални директор "Хемофарма", такође указује на то да је Меркелова у Београд дошла упркос кризи којом мора да се бави код куће. И у Тирани је било, како каже, речи о питањима која се тичу свих балканских земаља.

Према његовим речима, имиџ Србије мора да буде побољшан.  

Зелингер из угла немачких компанија указује на значај поверења у земљу у коју се улаже, јер оно представља један од главних проблема.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару