Читај ми!

Реаговања на неусвајање резолуције

Поводом неизгласавања резолуције о Сребреници у Савету безбедности УН реаговали су светски и регионални званичници, као и политички аналитичари.

Руска Федерација спречила је усвајање резолуције о Сребреници у Савету безбедности УН. Тим поводом реаговао је председник Србије Томислав Николић изјавивши да је Русија искрени пријатељ Србије. Реаговања стижу и из региона.

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да Русија није дозволила да се евентуалним усвајањем британске резолуције о Сребреници проблематизује ситуација и појачају поделе у Босни и Херцеговини, јавља Радио-телевизија Републике Српске.

Каже да не треба показивати никакав тријумфализам, али да треба захвалити Русији што је разумела ситуацију у региону.

"Предлог резолуције Велике Британије је понижавајући за нас Србе и треба да се подсетимо свих оних ситуација у којима је Британија кроз историју, од турских времена и бившег високог представника Педија Ешдауна увек радила на штету српског народа и његових историјских и националних интереса", рекао је Додик, преноси Бета.

Влада Републике Српске изразила је вечерас дубоко поштовање према свим жртвама протеклог рата у БиХ и њиховим породицама, као и захвалност за напоре које су уложиле Србија, Русија, Кина и друге државе које су упозоравале на штетност предложене резолуције о Сребреници у Савету безбедности УН по унутрашње односе у БиХ, преноси Бета.

Председница Удружења "Мајке енклава Сребреница и Жепа" Мунира Субашић каже да није разочарана исходом гласања, али да јој је жао што није усвојена ради истине, правде и поверења.

Субашићева наглашава да Русија, чији је вето данас био пресудан у Савету безбедности, 20 година сматра да су ратни лидери босанских Срба којима се суди у Хашком трибуналу Радован Караџић и Ратко Младић "народни хероји". "Нека их буде срам и стид", поручила је Субашићева у изјави агенцији Фена, преноси Танјуг.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је текст резолуције о Сребреници који је предложила Велика Британија, политички мотивисан и неуравнотежен, изражавајући жаљење што су Британци "инсистирали на гласању".

Москва оцењује да је праг био "неприхватљив због своје политичке мотивисаности, неизбалансираности, с погубним последицама за процес националног помирења у БиХ и на Балкану у целини".

Министар спољних послова Велике Британије Филип Хамонд изјавио је да је Лондон веома разочаран што је на резолуцију о Сребреници стављен вето, саопштила је британска амбасада.

"Ми смо имали три циља: да обележимо годишњицу и сетимо се жртава геноцида у Сребреници и жртава на свим странама током конфликта у Босни и Херцеговини; да апелујемо на постизање правде за све, као и на помирење; и да из ових трагичних догађаја извучемо лекције за Уједињене нације. Резолуција није упирала прст кривице ни у кога, нити је требало да поново изазове болне поделе", наводи се у саопштењу.

Истиче се да је неусвајање Резолуције понижавајуће за породице жртава и преживеле из Сребренице.

Професор Факултета политичких наука Иво Висковић сматра да је руски вето успех Србије на дипломатском плану.

Русија је, наводи Висковић, вероватно у својој одлуци калкулисала и однос са Србијом и могућност да у једном тренутку може да затражи неку врсту контрауслуге због вета на британску резолуцију.

"Можда би било боље да Британија није инсистирала и да је повукла сопствени предлог, али је на крају очито било питање спасавања образа и у таквој ситуацији они су радије ишли на то да присиле Русију да уложи вето него да сами повуку резолуцију за коју су знали да не може бити усвојена", рекао је Висковић, преноси Танјуг.

Директор Амнести интернешенела за Европу и Централну Азију Џон Далхуисен оценио је да вето Русије представља увреду за породице жртава и да ће омести покушаје помирења међу народима у БиХ. Признавање да се пре 20 година у Сребреници догодио геноцид је предуслов за помирење, док је порицање геноцида вређање патњи жртава и њихових породица, сматра Далхуисен, преноси Танјуг.

Неусвајање британске резолуције начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић назвао је поразом светске правде успостављене кроз Међународни суд правде у Хагу.

За Дураковића, ипак, постоји "трачак наде", јер је већина земаља била за резолуцију. "Верујем да Руси нису помислили ниједне секунде ни на жртве ни на геноцид. Једноставно су то договорили са Србијом, али је Русија остала усамљена у тој одлуци, што говори о изолованости неких земаља које не прихватају ни судске пресуде", рекао је Дураковић агенцији Фена, преноси Танјуг.

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић рекла је Танјугу да не можемо бити задовољни што се као регион самостално не боримо за помирење и истакла да је ова тема у Савету безбедности УН показала све јачу продубљеност у односима Истока и Запада.

Председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт рекла је за РТС да резолуција о Сребреници показује да још има пуно проблема и да је немогуће избрисати гумицом оно што се догашало 90-тих година.

Рекла је да је значајна одлука да српски премијер буде у Сребреници 11. јула, што је још један од корака који указује да је Србији стало да буде један од носилаца регионалног развоја. 

Данашњи дан и неусвајање резолуције о Сребреници у Савету безбедности УН представља корак назад за Србију и за њену слику и на међународном плану и на регионалном нивоу, рекла је Танјугу извршна директорка Фонда за хуманитарно право Сандра Орловић.

Неизгласавање резолуције поздравиле су Социјалистичка партија Србије, Српска народна партија и Српска радикална странка. Демократска странка Србије оценила је да је, након руског вета, политика Владе Србије "ЕУ нема алтернативу" доживела крах.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару