Читај ми!

Ангела Меркел стиже у Београд

Немачка канцеларка Ангела Меркел стиже вечерас у Београд, где ће разговарати са највишим српским званичницима.

Меркеловој ће бити приређен свечани дочек испред Палате "Србија", где ће је дочекати премијер Александар Вучић. После сусрета са председником Владе Србије планирано је и заједничко обраћање медијима.

Премијер Вучић уверен је да се Србија и њена влада својим радом нису обрукале и да су залагањем, одговорношћу и озбиљношћу у мерама које спроводе показали да "имамо бар мало оне немачке дозе дисциплине и предузетништва".

У четвртак ће са Меркеловом разговарати председник Србије Томислав Николић, а предвиђени су и разговори са представницима цивилног друштва Србије.

Председник Николић ће од Меркелове затражити подршку за отварање поглавља у процесу евроинтеграција у току ове године.

Николић ће у сусрету са Меркелововм изразити задовољство изузетно добрим билатералним односима Србије и Немачке, укључујући и привредну сарадњу, саопштено је из Службе за сарадњу председника Републике.

"Председник ће затражити од немачке канцеларке подршку за отварање поглавља и изразити жељу Србије да преговарачки процес добије већу динамику, укључујући и динамику отварања преговарачких поглавља у току ове и наредне године", наводи се у саопштењу.

Током посете Меркелове на снази ће бити највише мере безбедности. Посета Меркелове биће, како се очекује, у знаку подршке европским интеграцијама Србије и без постављања нових услова.

Према Вучићевим речима, током посете Меркелове Србији Немачка ће пре свега да инсистира "на ономе што је њена агенда, а то је наставак дијалога са Албанцима у Бриселу и постизања споразума по питањима које је Немачка поставила". Он је додао да је сигуран да ће Меркелова бити веома задовољна економским реформама у Србији.

Како је раније рекао, Вучић очекује да ће Меркелова изнети тешке речи о Косову и Метохији и неким другим темама, али и "најлепше могуће речи о српским реформама и економији".

Сама Меркелова је уочи пута у Београд рекла да се отварање преговарачких поглавља Србије са ЕУ повезује и са напретком у односима Београда и Приштине, али је указала и на напредак који чине балканске земље.

Меркелова ће у Београд допутовати из Тиране, а планирано је да посети и Сарајево, уз поруку да је свим земљама Западног Балкана дата приступна перспектива за ЕУ.

"Верујемо да се само тако могу решити конфликти између тих земаља. И при свим тешкоћама које још увек имамо, постоји напредак", оценила је Меркелова.

"Ми смо захтевали да Србија и Косово разговарају једно са другим", рекла је канцеларка. "Оно што пре више година уопште није било могуће – да се у једној просторији седи и преговара – данас је могуће. Има још веома много да се уради, али постоје заиста добри знаци. И ми притискамо да се тај процес убрза", рекла је Меркелова у видео-поруци уочи посете.

Када је реч о компромису, Меркелова га очекује и од Београда, али и од Приштине.

"Ми разговарамо са обе стране и обе стране храбримо. За обе стране значи: само ако се при том оствари напредак, напретка ће бити и у односу са приближавањем ЕУ", рекла је раније Меркелова.

Од доласка Меркелове, српски политичари не очекују нове услове, а посланици владајуће већине у српском парламенту њен долазак тумаче као још једну потврду подршке Немачке Србији, наводећи да се после те посете може очекивати напредак Србије у процесу европских интеграција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару