Читај ми!

Селаковић: Са пуним правом очекујемо отварање Поглавља 23

Србија са пуним правом очекује отварање Поглавља 23, које се односи на реформу правосуђа и основна права, каже министар правде Никола Селаковић. Нада се да ће у наредних месец дана државама чланицама ЕУ бити представљена коначна верзија Акционог плана за то поглавље.

Министар Никола Селаковић је рекао да Србија тежи ЕУ, али да не може за три, четири године да реформише правосуђе до нивоа Немачке или Шведске, преноси Танјуг.

"План је скројен по мери нашег правосуђа", рекао је Селаковић.

Министар је, на седници Комисије за спровођење Националне стратегије реформе правосуђа за период 2013-2018. године, рекао да су примедбе које је ЕК упутила на текст Акционог плана углавном техничке, а не суштинске природе.

"Наш тим је урадио најквалитетнији Акциони план у односу на друге земље у региону које су приступиле или су започеле процес приступања ЕУ", рекао је Селаковић.

Нагласио је да је Акциони план реалан и да су предвиђени циљеви и мере оствариви уз велики труд и рад.

Циљ Поглавља 23 је, како је рекао, успостављање владавине права на ниво просечне чланице ЕУ и Србија то мора да уради, не због Уније већ због себе и својих грађана.

"Наш циљ је стварање одговорног, ефикасног и професионалног правосуђа, по мери грађана, у којем ће независне судије радити у интересу грађана", рекао је Селаковић.

Најавио је да ће, наког усвајања Акционог плана за Поглавље 23, уследити ревизија и усклађивање Акционог плана за спровођење Стратегије реформе правосуђа за период од 2013. до 2018. године.

"Земљу чину богатом њен правосудни систем који гарантује стабилност, сигурност улагања", оценио је министар.

Шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању ЕУ Тања Мишчевић рекла је да Поглавља 23 и 24 (Правда, слобода и безбедност), представљају кичму и срж, као и меру успеха сваког преговарачког процеса.

Мишчевић је додала и да очекује да ће до краја месеца државама чланицама ЕУ бити представљен Акциони план који ће Влада потврдити, након чега ће се кренути у његово спровођење.

"Србија је као друштво спремна да преговара за чланство у ЕУ и то се види кроз Акциони план", рекла је Мишчевић.

"Од јуче боља позиција Србије"

Поводом одлагања разматрања Резолуције о Сребреници у Савету безбедности Уједињених нација, министар Селаковић је рекао да позиција Србије данас није ни мало лака, али да је боља него јуче и претходних дана.

Селаковић је додао да би ова резолуција за Србију и Републику Српску имала врло тешке и болне последице. Како је истакао, Србија има пријатеље који заузимају одређене принципе и тих принципа се држе.

"Ово је за нас нешто што је врло важно, али оно што је можда и најважније за нас је истинско помирење у региону", рекао је Селаковић и додао да до тог помирења може доћи само грађењем урушеног поверења међу људима.

Министар је истакао да би државе у региону требало да се баве саме собом и да воде рачуна о помирењу, а не, како је рекао, да им се то намеће са стране.

"Не треба да будемо пиони ни у чијим рукама", оценио је Селаковић и додао да сва отворена питања и проблеме треба решавати дијалогом.

Говорећи о суђењу Капетану Драгану у Хрватској, министар Селаковић је рекао да је питање да ли ће оно бити фер и правично.

"Мислим да би било боље када би му се судило на неком другом месту", рекао је Селаковић поводом одлуке аустралијских власти да Васиљковића изруче Хрватској која га тражи због ратних злочина.

Како је навео, према информацијама које се "провлаче" кроз медије против Васиљковића не постоји оптужница, већ истрага која се дуго води.

Селаковић је истакао да је Драган Васиљковић и држављанин Србије и да ће му Србија пружити уколико буде потребно сву помоћ у складу са законом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару