Читај ми!

Најактивнији посланик Нове странке Владимир Павићевић

Посланици Скупштине Србије су у првих шест месеци ове године имали 55 радних дана, током којих су се обратили укупно 3.391 пут, што је у просеку 14 обраћања по посланику, а најактивнији је био Владимир Павићевић из Нове странке, показала је анализа активности посланика коју је урадила иницијатива "Отворени парламент".

У том периоду је усвојено 87 закона, од који је 25 донето по хитном поступку, што је 28 одсто, а посланици су поднели 1.313 амандмана, од којих је усвојен сваки четврти.

Најактивнији посланик, рачунајући говоре и реплике био је Павићевић, који се обратио 315 пута у пленуму, наводи Танјуг.

Следе шеф посланика СНС-а Зоран Бабић, који се обратио 253 пута, посланик Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, са 201 обраћањем, шеф посланика СДС-а Марко Ђуришић са 153 и његов страначки колега Благоје Брадић са 146 обраћања.

Павићевић је најактивнији када је реч о говорима без реплика, али је и најчешће говорио о амандманима на законе (180) пута, док је по броју реплика најактивнији био Бабић (123).

Од укупног броја обраћања свако осмо било је реплика.

Анализа "Отвореног парламента" показује и да је, када је реч о посланицама, најактивнија била Гордана Чомић из Демократске странке, која се јавила за реч 102 пута, затим њена страначка колегиница Александра Јерков - 61 пут, Биљана Хасановић-Кораћ из Социјалдемократске странке - 53, њена страначка колегиница Бранка Каравидић - 53 и Олгица Батић из Демохришћанске странке Србије - 47 пута.

Највише амандмана у том периоду поднели су посланици Нове странке, са 386 поднетих амандмана, а они су били и посланици чији су амандмани највише прихваћени - 72.

Посланици су највише заседали у мају, укупно 12 дана, док су најактивнији били у априлу са укупно 732 обраћања.

За првих шест месеци рада у 2015. години одржане су укупно 233 седнице скупштинских одбора.

Највише седница је одржао Одбор за уставна питања и законодавство - 52 , док је најмање заседао Одбор за права детета, који је одржао једну седницу.

Анализа је урађена на основу званичних транскрипата пленарних седница и резултата гласања објављених на сајту otvoreniparlament.rs, а преузетих са сајта Скупштине Србије.

Циљ иницијативе "Отворени парламент" је повећање јавности рада парламента, информисање грађана о раду парламента и успостављање редовне комуникације грађана и њихових изабраних представника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару