Читај ми!

Усвојене измене Закона о хипотеци

Скупштина Србије усвојила измене Закона о хипотеци, које предвиђају вансудски поступак намирења из вредности добијене продајом непокретности под хипотеком. Посланици ДС-а оценили да се изменама прецизира "отимање" имовине грађана. Из владајуће коалиције узвраћају да су представници бивше власти упропастили финансијски сектор.

17.10 - Посланици изгласали измене Закона о хипотеци и споразум са НАТО у оквиру програма "Партнерство за мир".

16.30 - Скупштина Србије завршила је расправу о амандманима на измене Закона о хипотеци. Следи гласање.

12.30 - Седница парламента на чијем дневном реду су измене Закона ио хипотеци почела је постављањем посланичких питања.

Измене треба да доведу до већег степена правне и економске сигурности учесника у пословима који подразумевају успостављање хипотеке, као средства обезбеђења потраживања.

Оне ће, како верује Влада Србије, омогућити бољи положај кредитора, заштиту дужника, убрзавање финансијске и привредне активности у земљи и разраду и дораду једног од класичних механизама грађанског права.

Усвојеним изменама се, поред осталог, уређује питање вансудске продаје хипотековане непокретности, која предвиђа или аукцијску јавну продају или продају непокретности непосредном погодбом.

Предвиђено је да се непокретност, пре објављивања јавног позива за одржавање аукцијске продаје, може продати непосредном погодбом, али за вредност која не може бити нижа од 90 одсто процењене вредности.

Међу усвојеним изменама је и да поверилац има право да захтева да му дужник пружи додатно обезбеђење сличног степена сигурности ако је због понашања, односно радњи власника, вредност предмета хипотеке смањена, а у случају да дужник не пружи додатно обезбеђење поверилац има право да захтева наплату целог потраживања из врендости непокретности без одлагања.

Током расправе о амандманима о предвиђеним решењима, посланици СНС-а су на критике опозиције поручили да за њих није прихватљива демагогија и да су управо представници бивше власти упропастили финансијски сектор.  

Шеф посланика ДС Борислав Стефановић навео је да се предложеним законским изменама прецизира "отимање" имовине грађанима Србије.

"Овде не видимо заустављање поверилачких права, већ искључиво права грађана Србије, који су оптерећени хипотекарним кредитима. Грађани ће овим изменама бити оштећени. Ништа не чините да ту праксу прекинете, да банке спутате, да им онемогућите флагрантно, непрекидно, олакшано, ефикасно, прецизно отимање грађана имовине", категоричан је Стефановић.

Посланик Покрета за преокрет Јанко Веселиновић наводи да закон није писала Влада Србије, те да није први пут да она "испоручује" жеље финансијског сектора и моћника који управљају Србијом.

"Ако овај закон буде усвојен 100.000 физичких и правних лица који имају хипотеку биће стављени у позицију да ће та хипотека бити активирана сутра, да ће моћи да је активирају повериоци без обзира да ли је потраживање основано и без обзира да ли је то потраживање исплаћено", навео је Веселиновић, додајући да ће банке на тржиште ставити све што је под хипотеком, јер грађани не могу да плаћају кредите.

Одговор му је стигао од напредњака, који су навели да су представници бившег режима уништили банке, које су делиле кредите од по неколико милиона евра, а који су били гарантовани "шупама", те да за њих није прихватљива демагогија.

Посланик те странке Верољуб Арсић рекао је да је "непристојно посипати се пепелом 2015. године", те објашњава да по садашњој законској регулативи банка може да без одлуке надлежног суда, на основу мишљења свог вештака, да умањи вредност предметне хипотеке.

"На кредитну способност грађана је утицао курс динара према евру и они који нису ништа урадили да одбране курс динара према евру сада причају да радимо у корист банака. Данас је рата кредита, када су у питању кредити узети у швајцарцима, иста као јуна 2012. године", рекао је Арсић.

Посланик Нове странке Зоран Живковић рекао је да важећи закон треба променити, али да предложене измене нису добре, а имао је и примедбу на то што предложени закон у парламенту данас "брани" министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички.

Живковић сматра да Удовички није упозната, нити компетентна за предложени закон.

Споразум у оквиру "Партнерства за мир"

Посланици су усвојили и споразум држава чланица Северноатлантског уговора и осталих држава учесница у "Партнерству за мир" о статусу њихових снага, са додатним протоколима.

Министар одбране Братислав Гашић рекао је током скупштинске расправе да је Србија војно неутрална земља и да ратификација споразума не значи улазак, нити приближавање Србије НАТО савезу.

Како је поручено током расправе о ратификацији тог споразума, без позива Војске Србије ниједна друга војска неће моћи да пролази кроз територију Србије, нити да користи ресурсе наше војске.

Министар је прецизирао и да држава неће испоручивати припадника војске држави у којој је против њега изречена смртна казна, будући да смртна казна не постоји у правном систему Србије.

Ратификацијом споразума ће бити обезбеђено коришћење механизама међународне војне сарадње кроз ефикасније спровођење процедуре неопходне за учешће на међународним вежбама у Србији и у иностранству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару