Читај ми!

Божовић: Предлог за заштиту грађана од великог пореза

Демократска странка предала је у Скупштини града Београда свој предлог решења како да се грађани заштите од огромних пореза на имовину, а председник београдског одбора ДС Балша Божовић каже да ће та странка у септембру предложити дугорочно решење кроз нови закон о порезу на имовину.

Балша Божовић је новинарима испред Старог двора, где су били и посалници Демократске странке и председници градских општина из те странке, рекао да ДС предлаже да се ван снаге стави градска одлука о формирању и утвђивању градских зона које утичу на висуну попреза на имовину, као и измену одлуке која се односе на висину стопе пореза за ову годину коју је усвојио Град Београд, преноси Танјуг.

"На тај начин, градски орган за издавање пореских решења може, уз сагласност странке, да измени пореско решење и да за 2015. донесе решење за грађане за исту непокретност као и решење за 2014. годину", рекао је Божовић наводећи да председник владе и влада може да предложи скупштини да се у овој години не повећавају порези на имовуну.

"То су два решења које ДС и ми као представници грађана данас нудимо и пружамо руку и градоначелнику и председнику владе", каже Божовић и наводи да ДС и СНС могу да се оптужују у недоглед али да од тих међусобних оптужби грађани немају никакву корист.

Божовић је најавио да ће на јесен ДС предложити дугорочно решење кроз доношење новог закона о порезу на имовину, али и навео да се данас морају заштити они који данас имају проблем да плате порез за 2015. годину, с озбиром на смањење плата и пензија и поскупкљења.

Посланица ДС Наташа Вучковић рекла је новинарима да се посланицима те странке сваког дана обраћа све већи број очајних грађана који не могу да плате "астрономске износе пореза на имовину".

"Оно што је очигледно, у неким случајевима се ради такорећи о некој новој врсти национализације с озбиром да не постоји ниједан институицонални пут на који грађани могу да се боре против овако високих износа пореза на имовину", рекла је Вучковић.

ДС, како је навела, сматра да ово није страначко питање него питње иза кога морају да стану сви којима је интерес грађана стварно важан.

Најавила је да ће ДС предлажити да се доносе нови закон о порезу на имовину којим ће се предвидети смањење пореских стопа, као и да порески кредит на основу кога се уманнује порез уколико власних живи у свом стану буде једнак за све и износи 50 одсто.

"Предложићемо да се уважи број чланова домаћинства који живе у једном стану, то је критеријум који је укинут последњим изменама закона и предложићемо другачији нацицн обрачуна пореске основице и за земљиште и за некретнине", рекла је Вучковић.

Градоначелник Београда Синиша Мали поручио је поводом предлога Демократске странке, да је та странка требало раније да води рачуна о грађанима и да садашња градска власт покушава да санира последице које су остале након њиховог неодговорног руковођења градом. На то је вечерас реаговао Божовић, рекавши да је Мали уместо да разговара о решавању проблема грађана који не могу да плате превелики порез на имовину одлучио да се "брани неистинама".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару