Читај ми!

Спасојевић: Србија не сме да буде џак за ударање

Бивши амбасадор у Турској, Душан Спасојевић, каже за РТС да Србија не сме да дозволи да буде џак за ударање и поткусуривање великих сила у Савету безбедности, где се 7. јула одржава гласање о резолуције о Сребреници.

Душан Спасојевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је тешко у овом тренутку предвидети шта се дешава иза затворених врата у Савету безбедности, неколико дана уочи гласања о резолуцији о Сребреници.

"Велике земље, поготово сталне чланице, око овог питања калкулишу своје виталне интересе. Србија не сме да дозволи да буде џак за ударање. Нити да Срби и Бошњаци буду монета за поткусуривање оних земаља које суштински не занима стабилност у овом региону", наглашава Спасојевић.

Како каже, тешко је отети се утиску да садашња ситуација не подсећа на време од пре 140 када су се велике силе раскусуравале о важним питањима и то по цену "Источног питања".

"Ово је дефинитивно једначина са више непознатих и изазов за дипломатску службу да број непознатих смањи на најмању меру. Ово је ствар која се итекако тиче наше земље, региона, регионалне стабилности", указује Спасојевић.

Према његовим речима, ово није ни мало лака ситуација и треба пажљиво пратити шта се дешава у Савету безбедности и активније учествовати.

Спасојевић подсећа на девизу легендарног шефа српске дипломатије Јован Ристић који је говорио "мисли шта мислиш, држи шта имаш". У овом случају, каже, Србија има Русију на својој страни.

"Али, не треба све препустити њиховој помоћи. Треба да се окренемо ка другим чланицама. Ту су бројне земље које су нама традиционално наклоњене и да пробамо да текст што више приближимо нашим интересима", истиче бивши српски дипломата.

Према његовим речима, Србија зато мора да предвиди активне кораке и да рачуна да, ако дође до текста резолуције, он бити значајан.

"У случају да буде негативан и од нас захтева чињење или нечињење, можемо да рачунамо да ће земље које су биле 'за' поставити неку услов за наше чланство у Европској унији", сматра Спасојевић.

Говорећи о посети Ангеле Меркел, Спасојевић каже да је он по том питању умерени оптимиста и нада се да неће бити непријатних изненађења.

"Немачка је најзначајнија земља у ЕУ и није позната као земља која води спољњу политку дуплих аршина. Оно што мисле то кажу, шта кажу то ураде, ситуација је јасна", указуе бивши српски дипломата.

Када је реч о рату у Сирији и место Турске у тој ситуацији, Спасојевић истиче да се дешавања у Сирији одржавају и на Србију земљу, што се види по хиљади избеглица који хрле у Европу.

"Турска јесте под великоим притиском, у њој се налази два милиона избеглица из Сирије. То је земља која је дубуко заглибљена у блато блискоисточне политике", наводи Спасовјевић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару