Читај ми!

Варнице на политичкој сцени Војводине

Иако су врућине, у Војводини је изгледа захладнело, и то међу колаиционим партнерима. Бојан Пајтић и Иштван Пастор комуницирали су преко медија. Обојица изненађени изјавама другог. Да ли ће Војвођани ускоро на биралишта?

Након 15 година политичког брака, партнери су у кризи. Изненађење поступцима на обе стране. Бојана Пајтића чуди понашање Савеза војвођанских Мађара и најава Иштвана Пастора да ће изборе расписати по савести.

"Не би ме то ни изненадило, да део наших коалиционих партнера поступи према налогу Александра Вучића, али то морају да учине онда, не могу рећи да расписују према свести", рекао је лидер ДС-а.

Са друге стране, Пастора изненађује то што се Пајтић изненадио. Неће да се правда.

"Зар треба човек да објашњава да неку одлуку доноси по савести? А по чему треба да је доноси? Зашто је господину Пајтићу то изненађујуће, ја не знам. И мене то страховито изненађује и у суштини и он треба да каже по чему доноси одлуке, ако их не доноси по савести", одлучан је Пастор.

Реторичке варнице су само драматизација, а не суштина, уверен је аналитичар Дејан Вук Станковић. Изборна је година, и избора у Војводини ће неминовно бити.

"Пајтић инсистира на пролећу следеће године, јер у симболичком смислу то значи да је Влада издржала цео мандат, што је боља почетна позиција него уколико би изборе заказивали у тренутку када о томе одлучују други", објашњава Станковић.

Да ли ће се на биралишта у марту идуће или новембру ове године, Станковић сматра да ће одлучити најјачи. Подсећа, таква је пракса.

"Године 2011. имали сте захтев СНС-а да се распишу ванредни републички избори, а одговор ДС-а је био: 'У реду је ваш захтев, али о томе одлучујемо ми'. Мислим да се ближимо таквој ситуацији", тумачи Станковић.

Сигнал да ће се на гласање можда пре пролећа, многи су пронашли у састанку премијера Александра Вучића и другог Пајтићевог саборца, лидера ЛСВ-а Ненада Чанка.

"Морам рећи, на моју жалост, ово је прва влада са чијим премијером сам имао прилике да разговарам и који Војводину сматра саставним делом републике Србије", рекао је Чанак.

Та изјава тумачена је и као "капарисање" Чанка за постизборну коалицију, но аналитичари би о томе тек после гласања. Тренутну ситуацију виде шаренолико- од ситне брачне трзавице до коначног развода брака.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару