Читај ми!

Подгорица и Приштина цртају границе, ко је у праву?

Косовска скупштина је недавно усвојила резолуцију којом захтева да се граница с Црном Гором демаркира на основу Устава из 1974. године. Резолуцију је иницирала опозиција, после протеста житеља пограничних села у општини Пећ, који страхују да ће њихова имања бити на територији Црне Горе. Из Подгорице одговарају да се руководе катастром, а не резолуцијама.

Живописни али често непроходни предели Проклетија између територија Косова и Метохије и Црне Горе, за житеље пећке општине превазилазе вредност шума и пашњака.

Мештани више села изнад Руговске клисуре, у близини врха Чакор, тврде да ће демаркацијом граница њихова имања припасти Црној Гори, односно да ће Црна Гора упасти 40 квадратних километара на косовску територију.

Риза Смака из Алијансе за будућност Косова сматра да треба да се узимају постојеће границе у складу са Уставом из 1974. године, будући да, како каже, има гласина да је косовска влада тајно преговарала и да је начинила неке уступке.

Расправа у косовској скупштини изазвала је различите реакције.

Опозиција је критиковала владу за, како кажу, уступке, али су се на крају ипак сложили о тексту резолуције и граници из 1974. године.

У министарству спољних послова у Приштини су рекли да резолуцији не треба придавати важност онолико колико то жели опозиција.

Кажу и да је споразум у завршној фази и да се ускоро може очекивати његово потписивање.

У Подгорици су изненађени поступком Приштине. Кажу да ће се демаркација одређивати на основу катастра, а не политичких ставова, те да преговори нису завршени.

Министар спољних послова Црне Горе Игор Лукшић каже да суштина преговора није да ли се узима као полазиште 1974. година, већ да је суштина да се кроз одређену комуникацију катастарским доказима одреди коме одређена територија припада.

Представницима Срба у косовским институцијама смета уопште помињање разграничења.

Посланик Српске листе Славко Симић каже да косовски политичари гаје велики анимозитет према Уставу СРЈ и било којем уставу из тог времена, тако да је, сматра Симић, лицемерно да се неко позива на Устав из 1974. године и да одређује границе према њему.

Територију Косова и Метохије од Црне Горе дели простор дуг 80 километара.

Разговори о демаркацији трају од 2011. године. Претходно су косовске власти завршиле демаркацију граница с Македонијом и Албанијом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару