Читај ми!

Српске посланице у Приштини са косовским колегиницама

Посланице Скупштине Србије боравиле су у Приштини где су у оквиру пројекта ОЕБС-а разговарале са колегиницама из косовског парламента о важности дијалога два друштва и положају жена у њима.

Посланица СНС-а Марија Обрадовић, која је била део делегације, рекла је Танјугу да, међутим, састанак није прошао без проблема, будући да су домаћини прекршили договор да не спомињу "Републику Косово".

"Проблем је био што смо се договорили да они не говоре 'Република Косово', а ми да не говоримо да смо у јужном делу Србије, јер то није тема састанка. То није испоштовано, јер нам је председник косовске скупштине Кадри Весели пожелео добродошлицу у скупштину 'републике Косова'", објаснила је Обрадовић.

Она је навела да је реаговала, да је указала да су прекршили договор, али и да ће посланице из Скупштине Србије прећи преко тога, јер им је много важније да тај процес успе.

Обрадовић је додала да постоји нешто што се зове политичка култура и свест о постизању споразума и да ту културу имате или немате.

Она је прецизирала да је састанак, као и онај пре месец дана када су косовске парламентарке боравиле у Београду, реализован у оквиру пројекта ОЕБС-а, који траје од 2012. године.

Реч је о сусретима утицајних жена из Београда и Приштине које дебатују о позицији жена у њиховим друштвима, положају у странкама, предузетништву, здрављу жена.

"У питању је неформални састанак. У Приштини је приказан филм који говори зашто треба да сарађујемо и зашто је важно да причамо и имамо неформалне иницијативе", рекла је Обрадовић, додајући да су у том процесу поред ње и посланице ДС-а Гордана Чомић, Нове Србије Дубравка Филиповски, новинарка Антонела Риха, некадашња повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић...

Документарац "Следите нас" истиче важност дијалога између два друштва, као и важност регионалне сарадње.

Најавила је да ће следећа активност у оквиру тог пројекта бити Академија младих, у оквиру које ће тридесетак младих из Београда и Приштине разменити посете, упознати се са институцијама и имати друге активности и тако показати да је дијалог могућ, а у циљу унапређења тих друштава.

Председник косовског парламента је на састанку рекао да Србија и Косово треба да гледају напред и да оставе прошлост за собом, а косовска посланица Блерта Делиу-Кодра да није било лако доћи до таквог сусрета и да су жене показале да су спремне за изазове, са циљем побољшања социјалног и економског положаја и здравственог стања.

Посланица косовске скупштине Теута Сахатциу је рекла да је у самом почетку било и "полуилегалних сусрета" посланица жена и да су постојале бојазни како ће њихови сусрети бити прихватани.

Она је додала да за те сусрете није била потребна иницијатива ЕУ, као што се дешава са државницима Косова и Србије, пренели су приштински медији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару