Чепурин: Измене у новој верзији резолуције "козметичке"

Измене у четвртом нацрту Резолуције о Сребреници, који је Британија поднела Савету безбедности УН-а, у највећој мери су "козметичке" и не доприносе међунационалном помирењу, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

"У највећој мери, смисао резолуције је да се на Србе и Србију окачи етикета геноцид. Ми јако добро знамо шта се десило у бившој Југославији и ко је учествовао у распиривању тих међунационалних страсти, што је довело до трагичних догађаја", рекао је Чепурин у Голубинцима код Старе Пазове.

Они сада покушавају своју кривицу да припишу Србима као геноцид, што није добро, рекао је Чепурин, преноси Танјуг.

Амбасадор Русије је истакао да је то што пише у нацрту резолуције о Сребреници измишљотина и искривљена верзија догађаја која неће допринети помирењу у региону, као и да је Русија заузела по том питању чврсту позицију и активно ради на томе да то питање буде у интересу Србије.

Чепурин је истакао да Русија види колико Србија и српско руководство предузимају озбиљне напоре ради помирања у региону и нормализације односа са суседима последњих година.

Све те варијанте Резолуције не мењају ствари којима се Србија противи, додао је Чепурин.

Он је навео да је Русија предложила своју варијанту која се разликује у две најбитније ствари - да се ода почаст свим жртвама конфликата на подручју бивше Југославије и да се уради све да се обезбеди мир на том простору у наредном периоду.

Чепурин је нагласио да сада све зависи од зрелости Србије и њене дипломатије, које треба да воде дијалог о том питању са државама чланицама Савета безбедности УН.

"Србија има доста пријатеља и није питање ко ће бити против, већ ко ће да се уздржи од резолуције, а Русија потврђује да је пријатељ и стратешки партнер Србије, као и да узима у обзир интересе српског народа," рекао је Чепурин.

"Када говоримо о Србији говоримо о питању регионалне стабилности и мира у региону," нагласио је и додао да ће став о резолуцији у одређеном смислу бити тест за проверу пријатељства свих држава према Србији.

Чепурин је истакао да се Русија труди да максимално узме у обзир све оно што сада и што ће убудуће говорити Београд.

Чепурин је у Голубинцима обишао Основну школу "23. октобар" у Голубинцима коју ће обновити компанија "Руских железница - РЗЗД интернешнал".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару