Читај ми!

Николић уручио официрске сабље

У Скупштини одржана свечаност поводом завршетка школовања полазника 4. класе високих студија безбедности и одбране и официра 58. класе генералштабног усавршавања. Најуспешнијима председник Србије Томислав Николић уручио је официрске сабље.

Приоритет спољне политике Србије је приближавање ЕУ како би у оквиру породице европских земаља могла не само да поправи животни стандард својих грађана, већ и да активно делује на заштити свог суверенитета и да осавремени своју војску, поручио је председник Србије Томислав Николић.

 

Николић је, поводом завршетка школовања полазника 4. класе Високих студија безбедности и одбране и 58. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране, истакао да ће интеграцијом у европске токове Србија добити прилику за напредак и просперитет у свим областима друштва.

"Тиме ће и припадници наше војске, кроз различите облике међуармијске сарадње, показати Европи и свету квалитет стечен током школовања и усавршавања", рекао је Николић и додао да, на основу досадашњег искуства, можемо много да очекујемо од српских војника.

Према његовим речима, мирољубиво решавање сукоба је принцип спољне политике Србије, чија је војска спремна да, заједно са иностраним армијама, учествује у решавању актуелних безбедносних проблема.

Он је подсетио да Србија данас активно доприноси безбедности и стабилности у региону и да тај допринос настоји да оствари сарадњом са суседима и међународном заједницом.

"Залагање за мирољубиво решавање сукоба има снагу принципа у нашој спољној политици, уз наглашавање потребе да се притом подједнако уважавају сви политички субјекти и поштују основни принципи међународног права", подвукао је Николић.

Председник је подвукао да нема узвишенијег циља од одбране државе и јачања њеног система безбедности.

"Очување мира, стварање отпорног и снажног система безбедности земље и развој регионалне сарадње, између осталог, обезбеђују да сваки грађанин, држава и друштво буду у стању да у миру и безбедно следе своје циљеве и остварују своје снове", рекао је председник Србије.

Николић је додао и да је Војска Србије, осим што је спремна да са армијама осталих европских држава учествује у решавању свих актуелних безбедносних проблема, такође оспособљена и за спровођење најразноврснијих образовних и научноистраживачких пројеката.

"Наша војска тежи стандардима најмодернијих војски света. У том настојању урађено је много и данас можемо рећи да, захваљујући планираном развоју заснованом на оперативним способностима, имамо савремену и рационалну војску, која по угледу и поштовању заузима високу позицију међу грађанима. То поверење осведочено је и великим одзивом кандидата на конкурсима за професионалну војну службу и војне школе", рекао је Николић.

Поверење у војно школство Србије

Према његовим речима, припадници иностраних армија који су завршили школовање у Србији јесу доказ да државе из којих долазе имају поверење у војно школство наше земље, што, како је истакао, значајно доприноси циљу којем тежимо – да Универзитет одбране, посебно Војна академија, буде препознат као лидер савременог педагошког приступа савладавању војних знања и вештина, која образује квалитетан војни кадар у региону и шире.

Николић је додао да војнообразовне институције које прате савремене педагошке трендове, попут Војне академије, воде рачуна о континуираном образовању током читаве каријере, због чега је неопходно да та врста доживотног усавршавања буде доступна свима који се баве питањима из области одбране.

Говорећи о развоју војног школства, Николић је поручио да држава настоји да српски официри стичу потребна знања и вештине, у корак са временом и светом, помоћу којих ће професионално и одговорно водити своје јединице у мисије војске.

Када је реч о генералштабном усавршавању 58. класе, његов циљ је развој лидерских способности официра за стратегијско размишљање и ефикасно командовање и руковођење у широком спектру националних и међународних безбедносних изазова.

На овогодишње усавршавање примљено је 26 официра из Министарства одбране и Војске Србије, пет официра из ДНР Алжир, два из Босне и Херцеговине, као и један из Грчке.

Председник Србије уручио је сабље тројици официра који су постигли најбољи просек – потпуковницима Ђури Јованићу (просечна оцена 9,60) из Апатина, Славену Вујићу (9,60) из Аранђеловца и Золтану Јагици из Сомбора (9,00).

Основни циљ усавршавања 4. класе Високих студија безбедности и одбране, које је трајало од 19. јануара до 12. јуна ове године и које је завршило 15 полазника, било је образовање и припрема полазника из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније и ДНР Алжир за преузимање високих дужности у системима националне безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару