Кирби: За танго је потребно двоје

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби изјавио је да у дијалогу Београда и Приштине мора да постоји компромис јер је "за танго потребно двоје". Очекује резолуцију о Сребреници прихватљиву за Србију.

Кирби је Танјугу, упитан да прокоментарише бриселски дијалог у светлу последњих порука немачке канцеларке Ангеле Меркел да мора да постоји компромис, рекао да обе стране морају да покажу спремност yа компромис јер је то суштина преговора.

"Меркелова не говори да морате да одлучите ово или оно, већ да седнете и разговарате једни са другима. И јасно је и за Србију и за Косово да мора да постоји компромис на обе стране, не само на једној. То је оно што људи морају да запамте. То је суштина преговора", рекао је Кирби.

Амбасадор је рекао да му је било драго да види да је висока представница ЕУ Федерика Могерини уложила доста времена како би две стране приближиле ставове.

"Сад је потребно да урадите још само мало", рекао је Кирби.

Кирби се нада да ће се доћи до резолуције о Сребреници која би била прихватљива и за Србију. "Зато имамо предлог резолуције број четири, ко зна, можда буде и пета или шеста верзија", рекао је Кирби.

Он је подсетио да је Хашки трибунал окарактерисао догађај у Сребреници као геноцид и да је његова влада ту одлуку подржала, али је истакао да је жртава било свуда у региону и да су страдали и Срби и Хрвати и Муслимани.

Идеја је, наводи Кирби, да покушамо да разумемо шта се десило у прошлости, да је било доста жртава, као и да се настави процес помирења.

"Идеја је да прихватимо прошлост и извучемо поуке, јер нико не жели да се такве ствари понове", рекао је амерички амбасадор.

Наводећи да је било промена у предлогу резолуције, амбасадор је рекао да су, између осталог, ублажене формулације о силовању дечака.

Кирби је истакао да међународна заједница "мора да се клони пребројавања".

"Сребреница је била специфична, али било је и Срба који су убијени у истој области. Зато треба да наставимо процес помирења, али и да разумемо да је Сребреница била ужасан догађај", рекао је Кирби.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару