Читај ми!

Јевтићeва: Корупција један од проблема на северу Косова

Милена Јевтић, пројект менаџер Центра за заступање демократске културе рекла је да је истраживање које су спровели на северу Косова показало да је корупција један од горућих проблема друштва.

Јевтићева је у изјави Танјугу навела да је истраживање које су спровели међу 250 грађана четири општине на северу Косова показало да су грађани свесни да корпуција постоји и да је један од горућих проблема.

"Према мишљењу грађана, корупција је најраспрострањенија у полицији, здравству, образовању па онда следе суд и царина, али не заостају централна и општинска администрација", каже Милена Јевтић.

Додала је да су неки од закључака проистеклих из пројекта "Антикорупцијска кампања на северу Косова", који су спроведени у протеклих шест месеци, да се са корупцијом треба борити системски и охрабрити грађане да је пријаве полицији и надлежним институцијама.

Регионални шеф оперативе косовске полиције Жељко Бојић, подсетио је да се са формирањем регионалне полиције на северу Косова кренуло у другој половини септембра 2013. године и да су од тог дана забележели само један случај корупције.

"Од тог дана до данас имали смо регистрован само један случај корупције, односно пријаву против полицијског службеника који је био у нашем ланцу команде", каже Бојић и додаје да је о овом случају обавештен полицијски инспекторат Косова.

Регионална Дирекција Косовске полиције "Митровица север" нема специјализовану јединицу која се бави питањем корупције, већ се тим проблемом баве специјализоване полицијске јединице које су под ланцом команде главног штаба у Приштини.

Шеф администрације у општини Северна Митровица Адријана Хоџић, сматра да је на плећима локалних руководилаца да помогну стварање механизма којим ће се кренути у бробу против корупције.

"Мени је драго да је овај извештај потврдио да корупција постоји, постоји у свим сегментима. Ми морамо јасно јачати механизме којима ћемо се борити против овакве аномалије друштва", поручила је Андријана Хоџић.

На округлом столу, који је организовала НВО "Центар за заступање демократске културе" у Митровици, истакла је да корупција није присутна само на северу Косова, већ у целом региону али да је овде специфична због дугог одсуства владавине права.

Хоџић је поручила грађанима да не буду део ланца корупције, да не дају мито. Онима који су на положају, рекла је да поштују етику професије којом се баве и буду задовљни чињеницом да су у прилици да помогну суграђанима.

Како је речено, у плану је и успостављање Антикорупцијског форума који би окупио организације и активисте цивилног друштва, како би се осигурала одрживост антикорупијских акција на северу Косова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару